Sütőben sült sárgabarack lekvár

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Sütőben sült sárgabarack lekvár

Hozzávalók:

  • 5 kg érett sárgabarack
  • 1,5 kg cukor
  • 1 ek ecet (elhagyható)

Elkészítése:

A közepes magas peremű tepsimet alaposan elmostam, ne maradjon rajta szennyeződés (lábasban is meg lehet csinálni csak olyan fazekat válasszunk ami bírja hőt,nem műanyag a füle sem stb.). Hagytam megszáradni és vékonyan ecettel körbekentem a belsejét (a lekvárban nem fog érződni az ecet íze).

A barackokat többször átmostam, kimagoztam, a hibás részeket kivágtam belőle.Kézzel összenyomkodtam (úgy szeretjük ha darabosabb), aki szeretné le is turmixolhatja,haját is lehúzhatja, beleöntöttem a tepsibe. Betettem a sütőbe 200 fokra (nekem légkavarásos,elektromos sütőm van) 1,5 órára.

Addig az üvegeket ecetes vízben feltettem kiforralni a tetőkkel együtt, kb. 10 percig,majd csipesszel kiszedtem egy tiszta konyharuhára (vigyázzunk, szabad kézzel ne érjünk ezután az üveg belsejéhez,pereméhez se a kupakok belsejéhez).

Összesen 2 órát volt a sütőben,sűrűn megkevergettem. Az utolsó 30 percben tettem bele a cukrot, itt már csak 150 fokon sütöttem és sűrűn ránéztem, kevergettem a cukor miatt. A lekvárt azonnal a megszáradt üvegekbe mertem, rácsavartam a tetőt és fejre állítottam 10 percre őket. Ezután száraz dunsztba tettem.

Nem szeretjük ha a lekvár nagyon édes,aki szeretné emelheti a cukor adagot.

Hozzá teszem az igazán jó finom,édes sárgabarackhoz nem kell cukor.

Másfajta gyümölcsöt is tettem el ezzel a módszerrel szilvát,meggyet.