A karácsony különleges alkalom, amikor az ünnepi asztal minden fogása egyedi és emlékezetes kell, hogy legyen. Az ünnepi menü összeállításakor a húsos ételek mindig központi szerepet játszanak, hiszen ezekkel tudjuk igazán lenyűgözni a családot és a vendégeket. Összeállítottunk egy válogatást 12 ínycsiklandó receptből, amelyek között mindenki megtalálhatja a kedvencét. Ezek az ételek egyszerre hagyományosak és kreatívak, így tökéletesen illenek a karácsonyi hangulathoz.
Az almás sertésszelet és a narancsos-almás zsebes karaj remek választás azoknak, akik szeretik a hús és a gyümölcs harmóniáját. A fehérboros kacsasült elegáns és ízletes fogás, amely méltó a legkülönlegesebb ünnepi asztalhoz is. A hagymás szószban sült sertéstekercsek vagy a vörösáfonyával és füstölt sajttal töltött karajtekercs pedig ínycsiklandó ízkombinációkat kínálnak.
A klasszikus ételek szerelmesei számára a cordon bleu és az óvári sertésszelet visszahozza a hagyományos ízeket, míg a spenótos-sajtkrémes csirkemell egy könnyedebb, mégis ünnepi fogás. A karajszeletek gazdagon sütve vagy a labancpecsenye rusztikus ízvilága garantáltan meghódítja a vendégek szívét. A Kárpáti borzaska különlegessége pedig abban rejlik, hogy egyszerre ropogós és szaftos, így mindenkit levesz a lábáról.
Ezeket a recepteket úgy válogattuk össze, hogy minden ízlésnek megfeleljenek, és az ünnep különleges pillanatait még emlékezetesebbé tegyék. Nem kell profi séfnek lennünk ahhoz, hogy elkészítsük őket, hiszen minden recept kipróbált és részletesen leírja a lépéseket. Az ünnepi asztal főszereplői ezek az ételek lesznek, amelyekkel a karácsony ízvilága igazán felejthetetlenné válik. Próbáljuk ki őket, és tegyük az ünnepet igazán különlegessé!
1. Almás sertésszelet recept
Hozzávalók:
- 4 szelet sertéstarja
- só
- bors
- 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
- 2 evőkanál olaj
- 120 ml száraz fehérbor
- 2 evőkanál vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab alma
Szósz:
- 500 ml csirkealaplé
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál balzsamecet
- 0,5 teáskanál szárított kakukkfű
- 0,5 teáskanál szárított oregánó
- 0,5 teáskanál szárított petrezselyemzöld
- csipet fahéj
- csipet szerecsendió
- 1 evőkanál vaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Narancsos-almás zsebes karaj recept
Hozzávalók:
- 1 kg karaj (egyben, csont nélkül)
- lilahagyma
- alma
- narancslekvár
- 1 narancs
- só
- bors
- szárított kakukkfű
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Sertéstekercsek hagymaszószban recept
Hozzávalók:
- 4 szelet sertéstarja (vastag)
- csemege uborka (negyedelve)
- vöröshagyma (szeletelve)
- kolbász (vékonyra csíkozva)
- só
- mustár
- finomliszt
- 1 evőkanál vaj
- 3 evőkanál olaj
Szószhoz:
- só
- bors
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2 darab babérlevél
- sertés fűszerkeverék
- 3 dl víz
- 2 fej vöröshagyma (nagy)
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Fehérboros kacsasült recept
Hozzávalók:
- 1 db pecsenyekacsa
- só
- fél üveg száraz fehérbor
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Cordon bleu recept
Hozzávalók:
- 4 szelet karaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
A töltelékhez:
- 8 szelet gépsonka
- 4 szelet sajt
- 2 ek vágott petrezselyemzöld
A panírhoz:
- 1 db nagy FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 70 ml tej
- ízlés szerint pici só
- 1 ek aprított petrezselyemzöld
- 6 dkg körüli liszt
- 10 dkg zsemlemorzsa
A sütéshez:
- 5 dl étolaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Spenótos sajtkrémmel töltött csirkemell recept
Hozzávalók:
- 4 darab csirkemellfilé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 0,5 teáskanál fokhagyma granulátum
- só
- bors
- 12 dkg krémsajt
- 10 gramm parmezán reszelve
- 2 evőkanál majonéz
- 10 dkg friss spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 0,5 teáskanál chilipehely
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Karajtekercs vörösáfonyával és füstölt sajttal recept
Hozzávalók:
- kb 1,5 kg karaj egyben
- 25 dkg aszalt vörösáfonya
- 25 dkg füstölt sajt
- 5 dl vörösbor
- só, bors, sertés fűszer ízlés szerint
Mártáshoz:
- 1 dl tejszín
- 1 tk étkezési keményítő
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Karajszeletek gazdagon sütve recept
Hozzávalók:
- 4 szelet karaj csont nélkül
- 2 db paradicsom
- 2 db hegyes erős paprika
- 4 fej gomba
- 4 szelet füstölt tarja
- 20 dkg trappista sajt
- 1 szál parasztkolbász
- só
- grill fűszer
- 5 dkg vaj
- őrölt bors
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Kárpáti borzaska recept
Hozzávalók:
- 4 szelet karaj csont nélkül
- 4 dl tej
- 1 fej fokhagyma
- 20 dkg trappista sajt
- 2 dl tejföl
- só
- étolaj
- őrölt fekete bors
- 2 db burgonya
- liszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Labancpecsenye recept
Hozzávalók:
- 1 kg karaj szeletelve
- 20 dkg (trappista) sajt
- 10 szelet füstölt sonka
- ízlés szerint só
- 3 evőkanál mustár
- ízlés szerint bors
- 3 evőkanál (teljes kiőrlésű) búzaliszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 2 evőkanál napraforgó olaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Óvári sertésszelet recept
Hozzávalók:
- 4 szelet karaj csont nélkül
- 30 dkg gomba
- 4 szelet sonka
- 4 szelet óvári sajt /ha nincs, a trappista is jó/
- só
- grill fűszerkeverék
- őrölt bors
- só
- 10 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
12. Zsebes karaj recept
Hozzávalók:
- 1 kg csont nélküli hosszú karaj
- só
- bors
- magyaros fűszerkeverék
- bacon
- sajtszeletek
- kolbász karikák
- pirospaprika szeletek
- vöröshagyma karikák