A Karácsony egyik legszebb része a nosztalgia, amikor az ünnepi illatok és ízek visszarepítenek minket a gyerekkorunkba. A nagyi süteményei nemcsak finomak, hanem a családi összetartozást is szimbolizálják. A mézes krémes rétegei, a mennyei zserbó dióval és lekvárral töltött gazdagsága, vagy épp a mákos és diós bejgli ízei mind-mind emlékeztetnek arra, hogy az ünnepek az apró örömökről szólnak. A hókifli, a flódni és a pozsonyi kifli egyszerre tradicionális és különleges választás, amelyek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. Ezek a receptek nemcsak az időtlen karácsonyi hangulatot hozzák el, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy továbbvigyük a családi hagyományokat.
1. Mézes krémes recept
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 3 dkg zsír
- 3 ek méz
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek tej
- 1 tk szódabikarbóna
Töltelék:
- 20 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 ek liszt
- 0,5 l tej
- 3 dl baracklekvár
Tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 ek olaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Mennyei zserbó recept
Hozzávalók:
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Kati szelet recept
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 cs sütőpor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 dl tej
Krémhez:
- 2 dl tej
- 10 g vaníliás cukor
- 0,5 dl rum
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg kakaópor
- 5 ek sárgabaracklekvár
Tetejére:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 25 dkg porcukor
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Hájas párna recept
Hozzávalók:
- 60 dkg finom vagy rétesliszt
- nagy csipet só
- 1 tk cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek ecet
- 2 ek tejföl
- kb 2-2,5 dl víz
Hájas réteghez:
- 450 g tisztított, ledarált háj
- 10 dkg finomliszt
Töltéshez:
- sűrű, sütésálló lekvár
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Diós és mákos bejgli recept
Hozzávalók:
- fél kg finomliszt
- 25 dkg margarin (hideg)
- 1 cs instant élesztő
- 5 dkg porcukor
- 2 dl tej (langyos)
- csipet só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
Diós töltelék:
- 20 dkg dió (darált)
- 1 dl tej
- 18 dkg porcukor
- 1 ek sárgabarack lekvár
- 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 3 kiskanál rumaroma
- mazsola ízlés szerint (de elhagyható)
Mákos töltelék:
- 20 dkg mák (darált)
- 1,5 dl tej
- 18 dkg porcukor
- 2 ek sárgabarack lekvár
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- mazsola ízlés szerint (de elhagyható)
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Hókifli recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin, vagy zsír
- csipet só
- 2 kk cukor
- kb 2- 2,5 dl tejföl
Töltelék:
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 10 dkg cukor
- 20 dkg darált dió
- vaníliás cukor
- csipet só
A mákos tölteléket is ugyanezzel az arányokkal készítettem csak vaníliás cukor helyett reszelt citromhéjat tettem bele.
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Flódni recept
Hozzávalók:
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Krémes házi tésztával és főzött krémmel recept
Hozzávalók:
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Pozsonyi kifli recept
Hozzávalók:
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Kókuszkocka recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg margarin
- 20 dkg kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek olvasztott méz
- 2 dl tej
Kakaós máz:
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 3 ek kakaó
- 1 rumaroma
- 1 dl tej
Továbbá:
- 1,5 csomag kókuszreszelék
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Kozáksapka vagy hólabda recept
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12 dkg porcukor
- 6 ek tej
- 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
- fél cs sütőpor
- csipet só
Krém:
- 2 dl tej
- 2 ek liszt
- 10 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
- 10 dkg porcukor
- kb fél üvegcse rumaroma
Csokimáz:
- 90 g étcsokoládé
- 1 kiskanál margarin
Forgatáshoz:
- kb 8 dkg kókuszreszelék
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
12. Ezerjó süti recept
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg hideg vaj
- 2 dl tejföl
- 1 kk só
- 1 ek citromlé
A mákos töltelékhez:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 üveg meggybefőtt(7 dl,mag nélkül)
A túrós töltelékhez:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg porcukor
- 30 dkg rögös tehéntúró
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola
Az almás töltelékhez:
- 6-8 db alma (körtével is lehet)
- 1kk őrölt fahéj
- 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint,almától függően)
A lapok szórásához:
- zsemlemorzsa
Szükség van még egy 25×39 cm-es tepsire vagy 30×30 cm-es gáztepsire
A tepsi kikenéséhez:
- 5 dkg vaj