Ebben az összeállításban a hagyományos alföldi változattól kezdve a szabolcsi csülkös verzión át egészen a különleges cipóban tálalt csípős töltött káposztáig megtalálod azokat a recepteket, amelyekkel biztosan lenyűgözheted a családot. Ha valami újjal kísérleteznél, vagy csak egy jó töltött káposztát keresel, itt mindenki talál kedvére valót.
1. Alföldi töltött káposzta (szárma) recept
Hozzávalók:
- 1 kg darált seréshús
- 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma zúzva
- só, bors
- 1 ek pirospaprika
- fél bögre rizs
Továbbá:
- 20 savanyított káposztalevél
- 1 kg apró, savanyú káposzta
Rántáshoz (akár el ismaradhat):
- 3 ek olaj
- 1,5 ek liszt
- 1/3-ad ek pirospaprika
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Csomboros töltött káposzta recept
Hozzávalók:
- 60 dkg kolbászhús
- 15 dkg rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 2 ek őrölt pirospaprika
- 1 tk csombor
2 db babérlevél - 1 tk köménymag
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk só
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg füstölt szalonna
- 5 dkg zsír
- 1 kg savanyú káposzta
- 12 db savanyú szárma /levél/
- 20 dkg kolbász
- 60 dkg dagadó
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Sütőben főtt, töltött káposzta füstölt csülökkel recept
Hozzávalók:
- 1,3 kg darált sertésdagadó
- 2 kisebb, apró kockára vágott vöröshagyma
- 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (elhagyható)
- 1 kk őrölt bors
- 1 tk só
- 1 nagy ek fűszerpaprika
- 20 dkg rizs vagy gersli (ki mivel szereti)
Ezen kívül:
- 1,5 kg vágott savanyú káposzta vagy 2 db 770g-os fehérboros konzerves
- 12 db savanyított káposztalevél
- 4-5 nagyobb szelet egy füstölt csülökről
- 1 tk egész bors
- 4 db babérlevél
- 1 kk köménymag
- 2-3 db szárított chilipaprika
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Töltött káposzta édes káposztából recept
Hozzávalók:
Húshoz:
- 50 dkg húsos császárszalonna lebőrözve
- 1 kisebb darab füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- árpagyöngy
- fűszerpaprika
- só
- bors
- őrölt köménymag
Továbbá:
- 1 kisebb fej édes káposzta
- 1 kg apró savanyú káposzta
- babérlevél
- zsír
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Töltött káposzta édesen, savanyún recept
Hozzávalók:
- 70 dkg darált hús
- 40 dkg füstölt szalonna
- 2 nagy vöröshagyma
- 1 marék rizs
- 1 kisebb fejes káposzta
- kb. 10 db savanyított káposztalevél
- 20 dkg savanyú káposzta
- füstölt comb (kb. 20 dkg)
- só
- bors
- pirospaprika
- 2,5-5 dl paradicsomlé
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Szabolcsi töltött káposzta (füstölt csülökkel) recept
Hozzávalók:
- 1 kg sertés darált hús
- 1/4 kg rizs
- 2-3 fej vöröshagyma
- zsír
- pirospaprika
- só
- bors
- 1 doboz sűrített paradicsom
- 1 üveg paradicsomlé
- 1 kisebb füstölt csülök
- füstölt szalonna
- 3 közepes fej édes káposzta
- 2 gerezd fokhagyma
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Lőrinci töltött káposzta recept
Hozzávalók:
- 1 kg darált hús (lapocka, dagadó)
- 0,5 kg rizs vagy gersli (árpagyöngy)
- 2-3 db nagy fej vöröshagyma
- 1 kk só
- 1 kk ételízesítő
- 1 kk őrölt bors
- 1 kk majoránna
- 10-15 db savanyú káposztalevél (haraszt)
- 0,5 kg savanyú apró káposzta
- 3 ek (evőkanál) zsír
- 2 db nagydoboz, sűrített paradicsom
- 1 kg oldalas (nem szentírás)
- 3 ek pirospaprika
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Rakott kelkáposzta másként recept
Hozzávalók:
- 80 dkg darált hús
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 20 dkg rizs
- 80 dkg kelkáposzta
- 3 dl tejföl
- ízlés szerint őrölt kömény, őrölt bors, majoránna, pirospaprika, só
- 1 dl olaj vagy füstölt szalonna zsírja
- 5 dkg margarin, zsemlemorzsa