Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

9 fantasztikus gulyásleves a hűvösebb időkre

Dátum: 2024-10-25 / Írta: Budai István / Látták: /

A hűvös őszi-téli napokon egy tányér forró gulyás leves felmelegíti a testet és a lelket is. A magyar konyha klasszikus levesének számos változata létezik, legyen szó babgulyásról, palócgulyásról vagy egy különleges vadász módra készült változatról. Ezek a laktató, ízes levesek tökéletes választások egy családi ebédhez vagy baráti összejövetelhez, hiszen egyszerre táplálóak és rendkívül ízletesek.




  • Ebben a válogatásban 9 olyan gulyás levest gyűjtöttünk össze, amelyek garantáltan feldobják a hideg napokat. A pandúrgulyás és a palócgulyás különleges ízvilágot hoznak, míg a babgulyás és a csülkös babgulyás igazi, laktató egytálételként is megállják a helyüket. A tejfölös-gombás zúzagulyás és a lencsegulyás csipetkével egyedi ízeket adnak a megszokott gulyás leveseknek, míg a sertéshúsos és a „kicsit másképp” elkészített gulyás levesek új oldaláról mutatják be ezt a klasszikus fogást.

    1. Pandúrgulyás / betyárleves recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg sertésvelő
    • 1 kg sertéslapocka
    • 3 db vöröshagyma
    • 10 dkg füstölt szalonna
    • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
    • 2 db zöldpaprika
    • 1 db nagyobb paradicsom
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 1 mokkáskanál őrölt köménymag
    • só, őrölt bors
    • 25 dkg csiperkegomba
    • 1 nagy marék zöldborsó és zöldbab
    • 2 db sárgarépa
    • 1 db petrezselyemgyökér
    • 2-3 babérlevél
    • kis csokor kapor
    • 2 kiskanál mustár
    • 2 evőkanál almaecet
    • 2 dl főzőtejszín
    • 1 evőkanál finomliszt a habaráshoz
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS, liszt a galuskához
    • igény szerint csípős paprika
    • tejföl a tálaláshoz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Palócgulyás recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg vágott zöldbab
    • 1 kg kockázott sertéscomb
    • 1 kg kockázott krumpli
    • 3 dl tejföl
    • 3 evőkanál liszt
    • pirospaprika
    • őrölt kömény
    • bors
    • 2-3 nagyobb fej vöröshagyma
    • citromlé

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Babgulyás recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg sertéslapocka
    • 50 dkg száraz tarkabab
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 db babérlevél
    • 1 ek paprikakrém
    • ízlés szerint köménymag
    • ízlés szerint őrölt bors
    • 2 szál sárgarépa
    • 1 szál petrezselyemgyökér
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • 4 fokhagymaszár
    • egy nagyobb darab zellerlevél
    • 1 paprika
    • 1 paradicsom
    • 1 tk pirospaprika
    • 1 ek zsír vagy étolaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Tejfölös-gombás zúzagulyás recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg pulykazúza
    • 50 dkg gomba
    • 1 nagy vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 szál sárgarépa
    • 1 szál petrezselyemgyökér
    • 1 cikk zeller (nagyobb)
    • 2-3 db krumpli
    • 2 db babérlevél
    • 1 tk köménymag
    • 1 tk pirospaprika
    • só (ízlés szerint)
    • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
    • 1/2 ek liszt
    • 2 dl tejföl
    • 1 ek olaj
    • 1-1,5 l víz

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Babgulyás vadász módra recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg szarvas gulyáshús
    • 2 fej vöröshagyma
    • 20 dkg szalonna
    • 3 db sárgarépa
    • 2 db fehérrépa
    • 4 db közepes burgonya
    • 20 dkg tarkabab
    • 2 evőkanál pirospaprika
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 1 teáskanál vad fűszerkeverék
    • ízlés szerint só
    • ízlés szerint bor

    Tálaláshoz

    • ízlés szerint csipetke

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Csülkös babgulyás bográcsban recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1-1,5 kg füstölt házi sertéscsülök
    • 1 kg marhalábszár
      10-20 dkg disznózsír
    • 1 fej fokhagyma
    • 2 fej vöröshagyma
    • 2 db tv paprika
    • 1 db paradicsom
    • 4 db sárgarépa
    • 2 db fehérrépa
    • 1 db zeller
    • 0,5 kg burgonya
    • 1 kg fejtettbab
    • 3 db babérlevél
    • 2 ek liszt
    • 2 dl tejföl
    • 3-4 dkg sürített paradicsom
    • 3 ek őrölt fűszerpaprika
    • só-, bors-, őrölt fűszerkömény ízlés szerint
    • víz kb. 3 l
    • 1 csokor petrezselyemzöld

    Csipetkéhez:

    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • kb. 10 dkg liszt (amennyit felvesz)
    • pici só

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Gulyásleves sertéshúsból recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 80 dkg sertéshús /vagy comb, lapocka/
    • 3 szál sárgarépa
    • 3 szál fehérrépa
    • 1 zeller gumó
    • 2 szál zeller zöld
    • 4-5 szem burgonya
    • 2 fej vöröshagyma
    • 2 db paprika /az egyik hegyes erős is lehet/
    • 2 db paradicsom
    • 5-6 gerezd fokhagyma
    • 1 tk őrölt kömény
    • 1 mk őrölt fekete bors
    • 1 ek pirospaprika
    • 1 ek sertészsír

    A leves betéthez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 4-5 ek finomliszt
    • csipet só

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Babos lencsegulyás csipetkével recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 1 kg marhahús (lábszár, nyak…)
    • 30 dkg vörös bab
    • 30 dkg lencse
    • 5 dkg füstölt szalonna
    • 2 fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 1 ek ételízesítő
    • 4 babérlevél
    • 2 ek pirospaprika
    • 2 dl vörösbor
    • 2 szál sárgarépa
    • 2 szál fehérrépa
    • ízlés szerint mustár
    • ízlés szerint cukor
    • ízlés szerint ecet
    • ízlés szerint őrölt bors
    • ízlés szerint só
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 6-7 ek rétesliszt

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Gulyásleves kicsit másképp recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg sertéscomb (v. marhahús)
    • 1 vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 zöld kaliforniai paprika
    • 2 paradicsom
    • 3-4 krumpli
    • 0,5 ek paradicsompüré
    • 1 tk liszt
    • 2 babérlevél
    • 1 tk kakukkfű
    • 1 tk őrölt köménymag
    • 2 húsleveskocka
    • pirospaprika
    • őrölt fekete bors
    • tejföl
    • 5 dkg vaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá