Vörösboros szarvaspörkölt recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kg szarvashús (lapocka vagy comb, felkockázva)
- 3 evőkanál zsír (vagy olaj)
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika (édes)
- 1 teáskanál csípős paprika (elhagyható)
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál majoránna
- 2 darab babérlevél
- 1 evőkanál paradicsompüré (vagy 1 paradicsom aprítva)
- 1 szál sárgarépa (felkarikázva, opcionális)
- 1 dl vadalaplé (vagy marhahúsleves, ha nincs, víz is jó)
- 3 dl száraz vörösbor
- só
- bors ízlés szerint
Elkészítése:
Előkészítés:
A húst szárazra töröljük, majd kb 3*3 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát zúzzuk.
Pörkölt:
Egy nagy, vastag falú lábasban vagy bográcsban felhevítjük a zsírt (vagy olajat) és aranybarnára pirítjuk benne a hagymát. Levesszük az edényt a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, hogy ne égjen meg, majd beletesszük a húst és minden oldalát körbepirítjuk.
Hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsompürét, köményt, majoránnát, babérlevelet, répát, sót és borsot, majd alaposan összekeverjük.
Felöntjük a borral és az alaplével. Felforraljuk, majd visszavesszük a lángot, lefedjük és lassú tűzön kb 2,5–3 órán át főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
Ha közben túl sűrű lenne, egy kevés vízzel vagy borral pótoljuk a folyadékot.
Megkóstoljuk és ha szükséges, sóval, borssal vagy egy kevés borral igazítunk az ízén.
Tálalás:
Klasszikus köretként kínálhatunk mellé szalvétagombócot, galuskát, tarhonyát vagy burgonyapürét. Savanyúságnak jól illik hozzá csemegeuborka, lilahagyma vagy házi kovászos uborka.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A mákos guba ezer arca-pohárdesszerttől tortáig
Unod a hagyományos mákos gubát? Itt az ideje kísérletezni! Összegyűjtöttünk
Tovább olvasom »
8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »