Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vörösboros szarvaspörkölt recept

Vörösboros szarvaspörkölt
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók:

    • 1 kg szarvashús (lapocka vagy comb, felkockázva)
    • 3 evőkanál zsír (vagy olaj)
    • 2 fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 1 evőkanál fűszerpaprika (édes)
    • 1 teáskanál csípős paprika (elhagyható)
    • 1 teáskanál őrölt kömény
    • 1 teáskanál majoránna
    • 2 darab babérlevél
    • 1 evőkanál paradicsompüré (vagy 1 paradicsom aprítva)
    • 1 szál sárgarépa (felkarikázva, opcionális)
    • 1 dl vadalaplé (vagy marhahúsleves, ha nincs, víz is jó)
    • 3 dl száraz vörösbor
    • bors ízlés szerint

    Elkészítése:

    Előkészítés:

    A húst szárazra töröljük, majd kb 3*3 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát zúzzuk.

    Pörkölt:

    Egy nagy, vastag falú lábasban vagy bográcsban felhevítjük a zsírt (vagy olajat) és aranybarnára pirítjuk benne a hagymát. Levesszük az edényt a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, hogy ne égjen meg, majd beletesszük a húst és minden oldalát körbepirítjuk.
    Hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsompürét, köményt, majoránnát, babérlevelet, répát, sót és borsot, majd alaposan összekeverjük.
    Felöntjük a borral és az alaplével. Felforraljuk, majd visszavesszük a lángot, lefedjük és lassú tűzön kb 2,5–3 órán át főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
    Ha közben túl sűrű lenne, egy kevés vízzel vagy borral pótoljuk a folyadékot.
    Megkóstoljuk és ha szükséges, sóval, borssal vagy egy kevés borral igazítunk az ízén.

    Tálalás:

    Klasszikus köretként kínálhatunk mellé szalvétagombócot, galuskát, tarhonyát vagy burgonyapürét. Savanyúságnak jól illik hozzá csemegeuborka, lilahagyma vagy házi kovászos uborka.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek