Vörösboros szarvaspörkölt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 kg szarvashús (lapocka vagy comb, felkockázva)
  • 3 evőkanál zsír (vagy olaj)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika (édes)
  • 1 teáskanál csípős paprika (elhagyható)
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál majoránna
  • 2 darab babérlevél
  • 1 evőkanál paradicsompüré (vagy 1 paradicsom aprítva)
  • 1 szál sárgarépa (felkarikázva, opcionális)
  • 1 dl vadalaplé (vagy marhahúsleves, ha nincs, víz is jó)
  • 3 dl száraz vörösbor
  • bors ízlés szerint

Elkészítése:

Előkészítés:

A húst szárazra töröljük, majd kb 3*3 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát zúzzuk.

Pörkölt:

Egy nagy, vastag falú lábasban vagy bográcsban felhevítjük a zsírt (vagy olajat) és aranybarnára pirítjuk benne a hagymát. Levesszük az edényt a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, hogy ne égjen meg, majd beletesszük a húst és minden oldalát körbepirítjuk.
Hozzáadjuk a fokhagymát, paradicsompürét, köményt, majoránnát, babérlevelet, répát, sót és borsot, majd alaposan összekeverjük.
Felöntjük a borral és az alaplével. Felforraljuk, majd visszavesszük a lángot, lefedjük és lassú tűzön kb 2,5–3 órán át főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
Ha közben túl sűrű lenne, egy kevés vízzel vagy borral pótoljuk a folyadékot.
Megkóstoljuk és ha szükséges, sóval, borssal vagy egy kevés borral igazítunk az ízén.

Tálalás:

Klasszikus köretként kínálhatunk mellé szalvétagombócot, galuskát, tarhonyát vagy burgonyapürét. Savanyúságnak jól illik hozzá csemegeuborka, lilahagyma vagy házi kovászos uborka.