Őzpörkölt krumplikrokettel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Pörkölt:
- 1 kg őzhús
- 2 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes sárgarépa
- 2 ek zsír
- 3 közepes paprika
- 2 közepes paradicsom
- 5 dkg füstölt szalonna
- 3 babérlevél
- 6 borókabogyó
- 1 tk kakukkfű
- 2 ek fűszerpaprika
- 2 dl száraz vörösbor
- 3 ek lekvár/ dzsem (lehetőleg házi, szeder, áfonya)
- bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
Krokett:
- 1 kg burgonya
- 2 ek zsír
- 25 dkg liszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só ízlés szerint
Elkészítése:
Pörkölt készítése:
A húst megtisztítjuk, lehártyázzuk, és felkockázzuk 2 cm-es darabokra. A sárgarépát megtisztítjuk és felaprítjuk. A borókabogyókat a kés lapjával szétnyomjuk.
A szalonnát apró kockára vágjuk, és a zsírban kisütjük, majd rádobjuk a kockára vágott vöröshagymát, az áttört fokhagymát, a sárgarépát, a paprikát, és megdinszteljük.
Ezután hozzáadjuk a húst, a fűszereket és a cikkekre vágott paradicsomot. Sózzuk, és a hús kifehéredéséig pároljuk. Ha elfőtte a levét, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük vörösborral, és a hús puhulásáig lassú tűzön készre főzzük. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk. Ha a hús megpuhult, elkeverjük benne a szederlekvárt, és tálaljuk.
Krokett:
A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és még melegen összetörjük.
Ha kihűlt, a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk. Lisztezett felületen 2 cm vastag hengereket sodrunk belőle, amiket 5 cm hosszúságúra darabolunk. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük.