Őzpörkölt krumplikrokettel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Pörkölt:

  • 1 kg őzhús
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes sárgarépa
  • 2 ek zsír
  • 3 közepes paprika
  • 2 közepes paradicsom
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 3 babérlevél
  • 6 borókabogyó
  • 1 tk kakukkfű
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 3 ek lekvár/ dzsem (lehetőleg házi, szeder, áfonya)
  • bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint

Krokett:

  • 1 kg burgonya
  • 2 ek zsír
  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

Pörkölt készítése:

A húst megtisztítjuk, lehártyázzuk, és felkockázzuk 2 cm-es darabokra. A sárgarépát megtisztítjuk és felaprítjuk. A borókabogyókat a kés lapjával szétnyomjuk.

A szalonnát apró kockára vágjuk, és a zsírban kisütjük, majd rádobjuk a kockára vágott vöröshagymát, az áttört fokhagymát, a sárgarépát, a paprikát, és megdinszteljük.

Ezután hozzáadjuk a húst, a fűszereket és a cikkekre vágott paradicsomot. Sózzuk, és a hús kifehéredéséig pároljuk. Ha elfőtte a levét, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük vörösborral, és a hús puhulásáig lassú tűzön készre főzzük. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk. Ha a hús megpuhult, elkeverjük benne a szederlekvárt, és tálaljuk.

Krokett:

A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és még melegen összetörjük.

Ha kihűlt, a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk. Lisztezett felületen 2 cm vastag hengereket sodrunk belőle, amiket 5 cm hosszúságúra darabolunk. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük.