Áfonyás szarvaspörkölt dödöllével recept
Hozzávalók:
- 750 g szarvas hús ( én készen kockázva vásároltam )
- olaj vagy ha van zsír
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma vagy fokhagymakrém
- sűritett paradicsom
- 10-20 dkg aszalt vörösáfonya
- fűszerek ízlés szerint: só, bors, pirospaprika, örölt rozmaring, boróka bogyó
- 1 kis pohár vörösbor (elhagyható)
Dödölle:
- 1 kg krumpli
- kb 40 dkg liszt
- 1 nagy fej hagyma
Elkészítése:
Két nagy fej vöröshagymàt felkockàztam és kevés olajon elkezdtem dinsztelni. Amikor màr üveges volt, került rà fokhagyma, őrölt babérlevél, majd egy kevés sürített paradicsom.
A tűzről lehúzva megszórtam pirospaprikával és ráraktam a felkockázott húst. Visszatettem a tűzre, raktam még rá egy kevés paradicsomot. Került még rá só, bors, őrölt rozmaring, boróka bogyó és fél csomag aszalt vörös áfonya. Egy kevés vörös borral még nyakon öntöttem és lezártam a kuktát.
Egy órán át főztem. Ennyi idő pont elég volt, omlós legyen a hús.
A krumlit nagyon puhára főztem, majd összetörtem. Sóztam és amikor már langyosra hűlt hozzáadtam a lisztet. Diónyi gombócokat formáltam belőle. Egy serpenyőben kevés olajat hevítettem, amiben üvegesre pároltam az apróra vágott gafymát. Erre rátéve a gombóckákat jól megpirítottam.
Tálalásnál még egy kis áfonyalekvár is került a tányérra.