Áfonyás szarvaspörkölt dödöllével

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 750 g szarvas hús ( én készen kockázva vásároltam )
  • olaj vagy ha van zsír
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma vagy fokhagymakrém
  • sűritett paradicsom
  • 10-20 dkg aszalt vörösáfonya
  • fűszerek ízlés szerint: só, bors, pirospaprika, örölt rozmaring, boróka bogyó
  • 1 kis pohár vörösbor (elhagyható)

Dödölle:

  • 1 kg krumpli
  • kb 40 dkg liszt
  • 1 nagy fej hagyma

Elkészítése:

Két nagy fej vöröshagymàt felkockàztam és kevés olajon elkezdtem dinsztelni. Amikor màr üveges volt, került rà fokhagyma, őrölt babérlevél, majd egy kevés sürített paradicsom.

A tűzről lehúzva megszórtam pirospaprikával és ráraktam a felkockázott húst. Visszatettem a tűzre, raktam még rá egy kevés paradicsomot. Került még rá só, bors, őrölt rozmaring, boróka bogyó és fél csomag aszalt vörös áfonya. Egy kevés vörös borral még nyakon öntöttem és lezártam a kuktát.

Egy órán át főztem. Ennyi idő pont elég volt, omlós legyen a hús.

A krumlit nagyon puhára főztem, majd összetörtem. Sóztam és amikor már langyosra hűlt hozzáadtam a lisztet. Diónyi gombócokat formáltam belőle. Egy serpenyőben kevés olajat hevítettem, amiben üvegesre pároltam az apróra vágott gafymát. Erre rátéve a gombóckákat jól megpirítottam.

Tálalásnál még egy kis áfonyalekvár is került a tányérra.