Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Zserbó-torta recept

Zserbó-torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

    • 30 dkg liszt
    • 3 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 15 dkg vaj
    • 1 dkg élesztő
    • 0,5 dl tej
    • 1 mk sütőpor
    • 5 dkg porcukor
    • egy csipet só

    Töltelék hozzávalói:

    • 35 dkg darált dió
    • 15-20 dkg porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 2-3 ek sárgabaracklekvár
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 1 rumaroma(v. rum)

    Bevonáshoz:

    • egy tábla jó minőségű csokoládé. (60 %-os)

    Elkészítése:

    A tejet langyosítsuk meg egy pici cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

    A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Ezután öntsük bele a tojássárgákat, és a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Végül osszuk három egyenlő részre a tésztát, majd formázzuk cipóvá.

    Lisztezett felületen nyújtsuk ki az egyik tésztacipót, majd helyezzük bele az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt, tortaformába.
    Ezután kanalazzuk a tésztára egyenletesen az előzőleg elkészített tölteléket felét.

    A diót keverjük alaposan össze a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a lekvárt és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát is.

    A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a cukros-dióhoz.
    Ezután a töltelék felét, egyenletesen kanalazzuk a formában lévő tészta tetejére.

    A másik tésztacipót szintén nyújtsuk ki, majd helyezzük a diós töltelék tetejére. A maradék tölteléket ezután szintén kanalazzuk a tésztára. Ezután a harmadik tésztacipót is nyújtsuk ki, majd helyezzük a töltelék tetejére. Tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd villával néhány helyen böködjük meg, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni.

    Végül vékonyan kenjük le a tésztát tejjel.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük még a teteje szép aranybarnára sül. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
    A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

    A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd csorgassuk rá a teljesen kihűlt torta tetejére. Egy spatula segítségével egyenletesen simítsuk el, majd hagyjuk teljesen megdermedni.

    Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, és úgy kínáljuk. Ünnepek előtt már 2-3 nappal megsüthetjük, majd hűvös helyen tároljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá