Kivi torta recept

Hozzávalók:
Kekszalap:
- 250 g zabkeksz
- 10 dkg teavaj
Fehér krém:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 10 g porzselatin
- 50 g víz
- 2 nagy csipet vaníliaőrlemény vagy 1 mokkáskanál vaníliaaroma
- 80 g porcukor
Kiwi krém:
- 500 g kivi
- 30 g porzselatin
- 100 g víz
- 100 g porcukor
Díszítéshez:
- 1-1,5 dl habtejszín
Elkészítése:
A kekszalaphoz a zabkekszet késes aprítóval finomra daráljuk, majd az olvasztott vajjal összekeverjük. A keveréket egy 18-20 cm-es kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
A fehér krémhez a mascarponét a vaníliával és a porcukorral simára keverjük. A zselatint elkeverjük a vízben, majd néhány másodperc alatt mikróban felmelegítjük, és a mascarponés krémhez adjuk. A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a mascarponés alapba. A krémet a kekszalapra simítjuk.
Egy kisebb tálat celofánnal bevonunk, és óvatosan a mascarpone krém közepébe nyomjuk, szinte a kekszes rétegig. A tortát visszatesszük a hűtőbe, hogy a krém megszilárduljon.
A kivi réteghez a meghámozott kivit pürésítjük, majd a porcukorral együtt egy kis lábasban felforraljuk. Amint elkezd rotyogni, a zselatint elkeverjük a vízben, majd a forró kivihez adjuk, és alaposan elkeverjük. A keveréket hűtőfürdőbe tesszük, és legalább langyosra hűtjük.
A tortát kivesszük a hűtőből, a krémből óvatosan kiemeljük a tálat, majd egy kanál domború felével elsimítjuk a mélyedés széleit. A langyosra hűlt kivi-zselét beleöntjük a kialakított mélyedésbe. Az sem gond, ha kissé magasabban áll, mint a mascarponés réteg, vagy éppen csak kitölti a mélyedést.
A tortát visszatesszük a hűtőbe, és megvárjuk, amíg a kivi réteg is teljesen megszilárdul. Végül a kapcsos formát eltávolítjuk, és habbá vert tejszínnel díszítjük.
Szeletelve, jól behűtve tálaljuk.
Adag:
8 szelet, 18-20 cm-es tortaforma
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.27 péntek
Pénteken jól esik valami könnyedebb, de mégis tartalmas fogás – pont ilyene
Tovább olvasom »