Kivi torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kivi torta

Hozzávalók:

Kekszalap:

  • 250 g zabkeksz
  • 10 dkg teavaj

Fehér krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 10 g porzselatin
  • 50 g víz
  • 2 nagy csipet vaníliaőrlemény vagy 1 mokkáskanál vaníliaaroma
  • 80 g porcukor

Kiwi krém:

  • 500 g kivi
  • 30 g porzselatin
  • 100 g víz
  • 100 g porcukor

Díszítéshez:

  • 1-1,5 dl habtejszín

Elkészítése:

A kekszalaphoz a zabkekszet késes aprítóval finomra daráljuk, majd az olvasztott vajjal összekeverjük. A keveréket egy 18-20 cm-es kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

A fehér krémhez a mascarponét a vaníliával és a porcukorral simára keverjük. A zselatint elkeverjük a vízben, majd néhány másodperc alatt mikróban felmelegítjük, és a mascarponés krémhez adjuk. A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a mascarponés alapba. A krémet a kekszalapra simítjuk.

Egy kisebb tálat celofánnal bevonunk, és óvatosan a mascarpone krém közepébe nyomjuk, szinte a kekszes rétegig. A tortát visszatesszük a hűtőbe, hogy a krém megszilárduljon.

A kivi réteghez a meghámozott kivit pürésítjük, majd a porcukorral együtt egy kis lábasban felforraljuk. Amint elkezd rotyogni, a zselatint elkeverjük a vízben, majd a forró kivihez adjuk, és alaposan elkeverjük. A keveréket hűtőfürdőbe tesszük, és legalább langyosra hűtjük.

A tortát kivesszük a hűtőből, a krémből óvatosan kiemeljük a tálat, majd egy kanál domború felével elsimítjuk a mélyedés széleit. A langyosra hűlt kivi-zselét beleöntjük a kialakított mélyedésbe. Az sem gond, ha kissé magasabban áll, mint a mascarponés réteg, vagy éppen csak kitölti a mélyedést.

A tortát visszatesszük a hűtőbe, és megvárjuk, amíg a kivi réteg is teljesen megszilárdul. Végül a kapcsos formát eltávolítjuk, és habbá vert tejszínnel díszítjük.

Szeletelve, jól behűtve tálaljuk.

Adag:

8 szelet,  18-20 cm-es tortaforma