Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vörösáfonyás mousse recept

Vörösáfonyás mousse
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
    Krém:

    • 8  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 50 g kristálycukor
    • 360 ml cukrászhab a sárgákhoz
    • 260 g fehércsoki
    • 240 ml cukrászhab a kész krémhez

    Piskótához:

    • 1 db 18 cm-es vörösbársony tortapiskóta
    • pár kanál sűrű vörösáfonya lekvár a kenéshez

    Tükörglazúr:

    • 300 ml víz
    • 300 g kristálycukor
    • 395 g sűrített tej (nem helyettesíthető)
    • 15 db lapzselatin
    • 700 g fehércsoki
    • pár csepp vörös ételfesték
    • pár csepp fekete ételfesték
    • 1 ek ételcsillám

    Tetejére:

    • szeder és málna formájú gumicukrok
    • vörös és fehér habcsókok

    Elkészítése:

    A krémhez a tojások sárgáját elektromos habverővel közepes fokozaton addig verjük, míg habosodni kezd, majd folytonos keverés mellett apránként hozzáaadjuk a cukrot. Fehéredésig verjük. A sárgájához kimért cukrászhabot közepes lángon felmelegítjük, de nem forraljuk, majd lassan, állandó keverés mellett hozzáöntjük az alaposan kihabosított tojássárgákat-cukrot és sűrűre főzzük.

    A tűzről levéve beleöntjük a kockákra tördelt fehércsokit és addig keverjük, míg teljesen felolvad benne. Folpackot tapasztunk az edényben a krém felületére hogy ne bőrösödjön. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hűtőbe tesszük és hagyjuk teljesen lehűlni.

    A krémhez kimért cukrászhabot keményre verjük, majd belekeverjük a hűtőből kivett krémet és egyneművé keverjük egy spatulával. Hűtőbe tesszük felhasználásig.

    Elkészítjük a vörösbársony piskótánkat, ujjnyi vastag lappá vágjuk, majd a sűrű vörösáfonya lekvárral vastagon tetejét megkenve fagyasztóba tesszük addig, amíg a máz a tetején rá nem fagy. Vigyázat, ha túl lágyat választunk, elfolyósíthatja a mousse-t vagy eláztathatja a piskótánkat.

    Amikor a piskótánk szépen megdermedt a fagyasztóban, a krémet a piskótánál nagyobb szilikonos tortaformába kanalazzuk és a közepébe nyomjuk a piskótalapot úgy, hogy a krém csak a tetejét és a széleit lepje el, az alja pedig szabadon maradjon a krém magasságában. Fontos a szilikonos formaanyag, mert ez segít a tökéletes forma és formából való hibátlan eltávolítás sikerében törés és sérülések nélkül. Egy éjszakára fagyasztóba tesszük.

    Másnap elkészítjük a glazúrt. A zselatinlapokat beáztatjuk egy tál vízben és 5 percig hagyjuk, hogy megduzzadjanak. Egy edényben elkeverjük a kimért vizet, cukrot, sűrített tejet és állandó kevergetés mellett felforrósítjuk. Levesszük a tűzről, majd felmarkoljuk a zselatin lapokat, kezünkkel kicsit kinyomkodjuk és belekeverjük. Amikor felolvadt benne, hozzáadjuk a kockákra tördelt fehércsokit, hagyjuk picit olvadni, majd elektromos habverővel alacsony fokozaton két percig kevergetjük.

    Két részre osztjuk. Az egyikbe pár csepp vörös ételfestéket teszünk, a másikba pedig az ételcsillámot és pár csepp fekete ételfestéket. Fém szűrő felett átszűrjük a glazúrokat és hagyjuk őket langyosra hűlni.

    A mousse-t kivesszük a fagyasztóból, rácsra tesszük, a rács alá tepsit teszünk és finoman, lassan lehúzzuk a szilikon formát róla. Egy edénybe beleöntjük a vörös glazúr negyedét, majd a fekete glazúr negyedét a közepébe csorgatjuk. Ezután újra vörös, majd újra fekete, míg el nem fogy a glazúrunk. Ezután ezt a keveréket a torta közepétől indulva rácsorgatjuk a mousse-ra körkörös mozdulatokkal. Hamar fog dermedni a langyos glazúr a jéghideg mousse-on, így amint lecsepegett róla az utolsó csepp felesleg is gyorsan áttesszük a rácsról a felszolgálásra szánt tálcára és hűtőbe tesszük.

    Tetejére egyetlen hosszú sávban felváltva gumicukrokat és habcsókokat helyezünk. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

    Tipp:

    Ha elakadnátok, nézzétek meg az elkészítési folyamatról készült videóm a Picipiros Konyhája nevű Facebook oldalamon, ahol szívesen válaszolok a recepttel kapcsolatos kérdéseitekre is.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá