Vörösáfonyás mousse recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Krém:
- 8
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 50 g kristálycukor
- 360 ml cukrászhab a sárgákhoz
- 260 g fehércsoki
- 240 ml cukrászhab a kész krémhez
Piskótához:
- 1 db 18 cm-es vörösbársony tortapiskóta
- pár kanál sűrű vörösáfonya lekvár a kenéshez
Tükörglazúr:
- 300 ml víz
- 300 g kristálycukor
- 395 g sűrített tej (nem helyettesíthető)
- 15 db lapzselatin
- 700 g fehércsoki
- pár csepp vörös ételfesték
- pár csepp fekete ételfesték
- 1 ek ételcsillám
Tetejére:
- szeder és málna formájú gumicukrok
- vörös és fehér habcsókok
Elkészítése:
A krémhez a tojások sárgáját elektromos habverővel közepes fokozaton addig verjük, míg habosodni kezd, majd folytonos keverés mellett apránként hozzáaadjuk a cukrot. Fehéredésig verjük. A sárgájához kimért cukrászhabot közepes lángon felmelegítjük, de nem forraljuk, majd lassan, állandó keverés mellett hozzáöntjük az alaposan kihabosított tojássárgákat-cukrot és sűrűre főzzük.
A tűzről levéve beleöntjük a kockákra tördelt fehércsokit és addig keverjük, míg teljesen felolvad benne. Folpackot tapasztunk az edényben a krém felületére hogy ne bőrösödjön. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hűtőbe tesszük és hagyjuk teljesen lehűlni.
A krémhez kimért cukrászhabot keményre verjük, majd belekeverjük a hűtőből kivett krémet és egyneművé keverjük egy spatulával. Hűtőbe tesszük felhasználásig.
Elkészítjük a vörösbársony piskótánkat, ujjnyi vastag lappá vágjuk, majd a sűrű vörösáfonya lekvárral vastagon tetejét megkenve fagyasztóba tesszük addig, amíg a máz a tetején rá nem fagy. Vigyázat, ha túl lágyat választunk, elfolyósíthatja a mousse-t vagy eláztathatja a piskótánkat.
Amikor a piskótánk szépen megdermedt a fagyasztóban, a krémet a piskótánál nagyobb szilikonos tortaformába kanalazzuk és a közepébe nyomjuk a piskótalapot úgy, hogy a krém csak a tetejét és a széleit lepje el, az alja pedig szabadon maradjon a krém magasságában. Fontos a szilikonos formaanyag, mert ez segít a tökéletes forma és formából való hibátlan eltávolítás sikerében törés és sérülések nélkül. Egy éjszakára fagyasztóba tesszük.
Másnap elkészítjük a glazúrt. A zselatinlapokat beáztatjuk egy tál vízben és 5 percig hagyjuk, hogy megduzzadjanak. Egy edényben elkeverjük a kimért vizet, cukrot, sűrített tejet és állandó kevergetés mellett felforrósítjuk. Levesszük a tűzről, majd felmarkoljuk a zselatin lapokat, kezünkkel kicsit kinyomkodjuk és belekeverjük. Amikor felolvadt benne, hozzáadjuk a kockákra tördelt fehércsokit, hagyjuk picit olvadni, majd elektromos habverővel alacsony fokozaton két percig kevergetjük.
Két részre osztjuk. Az egyikbe pár csepp vörös ételfestéket teszünk, a másikba pedig az ételcsillámot és pár csepp fekete ételfestéket. Fém szűrő felett átszűrjük a glazúrokat és hagyjuk őket langyosra hűlni.
A mousse-t kivesszük a fagyasztóból, rácsra tesszük, a rács alá tepsit teszünk és finoman, lassan lehúzzuk a szilikon formát róla. Egy edénybe beleöntjük a vörös glazúr negyedét, majd a fekete glazúr negyedét a közepébe csorgatjuk. Ezután újra vörös, majd újra fekete, míg el nem fogy a glazúrunk. Ezután ezt a keveréket a torta közepétől indulva rácsorgatjuk a mousse-ra körkörös mozdulatokkal. Hamar fog dermedni a langyos glazúr a jéghideg mousse-on, így amint lecsepegett róla az utolsó csepp felesleg is gyorsan áttesszük a rácsról a felszolgálásra szánt tálcára és hűtőbe tesszük.
Tetejére egyetlen hosszú sávban felváltva gumicukrokat és habcsókokat helyezünk. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Tipp:
Ha elakadnátok, nézzétek meg az elkészítési folyamatról készült videóm a Picipiros Konyhája nevű Facebook oldalamon, ahol szívesen válaszolok a recepttel kapcsolatos kérdéseitekre is.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »