Vörösáfonyás mousse recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Krém:
- 8
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 50 g kristálycukor
- 360 ml cukrászhab a sárgákhoz
- 260 g fehércsoki
- 240 ml cukrászhab a kész krémhez
Piskótához:
- 1 db 18 cm-es vörösbársony tortapiskóta
- pár kanál sűrű vörösáfonya lekvár a kenéshez
Tükörglazúr:
- 300 ml víz
- 300 g kristálycukor
- 395 g sűrített tej (nem helyettesíthető)
- 15 db lapzselatin
- 700 g fehércsoki
- pár csepp vörös ételfesték
- pár csepp fekete ételfesték
- 1 ek ételcsillám
Tetejére:
- szeder és málna formájú gumicukrok
- vörös és fehér habcsókok
Elkészítése:
A krémhez a tojások sárgáját elektromos habverővel közepes fokozaton addig verjük, míg habosodni kezd, majd folytonos keverés mellett apránként hozzáaadjuk a cukrot. Fehéredésig verjük. A sárgájához kimért cukrászhabot közepes lángon felmelegítjük, de nem forraljuk, majd lassan, állandó keverés mellett hozzáöntjük az alaposan kihabosított tojássárgákat-cukrot és sűrűre főzzük.
A tűzről levéve beleöntjük a kockákra tördelt fehércsokit és addig keverjük, míg teljesen felolvad benne. Folpackot tapasztunk az edényben a krém felületére hogy ne bőrösödjön. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hűtőbe tesszük és hagyjuk teljesen lehűlni.
A krémhez kimért cukrászhabot keményre verjük, majd belekeverjük a hűtőből kivett krémet és egyneművé keverjük egy spatulával. Hűtőbe tesszük felhasználásig.
Elkészítjük a vörösbársony piskótánkat, ujjnyi vastag lappá vágjuk, majd a sűrű vörösáfonya lekvárral vastagon tetejét megkenve fagyasztóba tesszük addig, amíg a máz a tetején rá nem fagy. Vigyázat, ha túl lágyat választunk, elfolyósíthatja a mousse-t vagy eláztathatja a piskótánkat.
Amikor a piskótánk szépen megdermedt a fagyasztóban, a krémet a piskótánál nagyobb szilikonos tortaformába kanalazzuk és a közepébe nyomjuk a piskótalapot úgy, hogy a krém csak a tetejét és a széleit lepje el, az alja pedig szabadon maradjon a krém magasságában. Fontos a szilikonos formaanyag, mert ez segít a tökéletes forma és formából való hibátlan eltávolítás sikerében törés és sérülések nélkül. Egy éjszakára fagyasztóba tesszük.
Másnap elkészítjük a glazúrt. A zselatinlapokat beáztatjuk egy tál vízben és 5 percig hagyjuk, hogy megduzzadjanak. Egy edényben elkeverjük a kimért vizet, cukrot, sűrített tejet és állandó kevergetés mellett felforrósítjuk. Levesszük a tűzről, majd felmarkoljuk a zselatin lapokat, kezünkkel kicsit kinyomkodjuk és belekeverjük. Amikor felolvadt benne, hozzáadjuk a kockákra tördelt fehércsokit, hagyjuk picit olvadni, majd elektromos habverővel alacsony fokozaton két percig kevergetjük.
Két részre osztjuk. Az egyikbe pár csepp vörös ételfestéket teszünk, a másikba pedig az ételcsillámot és pár csepp fekete ételfestéket. Fém szűrő felett átszűrjük a glazúrokat és hagyjuk őket langyosra hűlni.
A mousse-t kivesszük a fagyasztóból, rácsra tesszük, a rács alá tepsit teszünk és finoman, lassan lehúzzuk a szilikon formát róla. Egy edénybe beleöntjük a vörös glazúr negyedét, majd a fekete glazúr negyedét a közepébe csorgatjuk. Ezután újra vörös, majd újra fekete, míg el nem fogy a glazúrunk. Ezután ezt a keveréket a torta közepétől indulva rácsorgatjuk a mousse-ra körkörös mozdulatokkal. Hamar fog dermedni a langyos glazúr a jéghideg mousse-on, így amint lecsepegett róla az utolsó csepp felesleg is gyorsan áttesszük a rácsról a felszolgálásra szánt tálcára és hűtőbe tesszük.
Tetejére egyetlen hosszú sávban felváltva gumicukrokat és habcsókokat helyezünk. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Tipp:
Ha elakadnátok, nézzétek meg az elkészítési folyamatról készült videóm a Picipiros Konyhája nevű Facebook oldalamon, ahol szívesen válaszolok a recepttel kapcsolatos kérdéseitekre is.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »