Táska alakú mandula torta recept
Hozzávalók:
A piskótához:
- 7 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg liszt
- 19 dkg kristálycukor
- 14 dkg vaj
A karamellrétegekhez:
- 20 dkg kristálycukor
A krémhez:
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg kristálycukor
- 26 dkg vaj
- 2 dkg fehércsokoládé
- 6 dkg mandulapraliné
A díszítéshez:
- 10 dkg szeletelt mandula
- 16 db roletti
Mandulapraliné készítése:
- 15 dkg darált keksz
- 5 dkg darált mandula
- 5 dkg porcukor
- 7,5 dkg vaj
- 50 ml FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSlikőr
- 10 dkg fehér csokoládé
Marcipán bevonáshoz:
- 40 dkg natúr marcipán
- színezőanyag
- porcukor
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A tojás sárgákat habosra keverjük a kristálycukorral, hozzáadjuk a puha vajat, beleszitáljuk a lisztet, és végül beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjét. Öt kerek lapot sütünk belőle, ebből hármat vékonyan áthúzunk karamellizált kristálycukorral (dobos lapot készítünk). A krémhez a tojásokat a kristálycukorral állandóan kevergetve vízgőzön kb. 60 °C-ra felmelegítjük, majd elektromos habverővel kihűlésig habosra keverjük. A vajat habosra keverjük a fehércsokoládéval és a mandulapralinéval, végül hozzáadjuk a hideg tojáshabot. A krémből félreteszünk a díszítéshez, a többivel a tortát betöltjük a következőképpen: alulra egy sima lapot teszünk, ezután jön a három dobos lap, végül a tetejére ismét a sima tortalap. Tetejére és oldalára vékonyan krémet kenünk, minden szeletre nyomunk egy-egy krémrózsát, amelyekre egy-egy rolettit teszünk. Oldalát szeletelt mandulával panírozzuk, és közepére is mandulát szórunk.
A darált kekszet egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a porcukrot, a mandulát, a tojáslikőrt, belevagdaljuk apró darabokban a puha vajat. A fehér csokit vízgőz felett megolvasztjuk, és ezt is a kekszes masszához öntjük, majd az egészet összekeverjük, átgyúrjuk. Porcukron nyújtjuk a marcipánt, majd befedjük vele a tortát. Kiszúró formával készítettem rá a díszeket.
Sztori: Aki ismeri, tudja, hogy elég édes, de egyszerűen isteni finom!