Szivárvány torta recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 6 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csepp citromlé
- 1 csipet só
- 6 ek kristálycukor vagy 5 ek cukor és 1 cs vaníliás cukor
- 6 ek liszt
- 0,5 cs sütőpor
- piros, sárga, kék és zöld ételfesték
Krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 1 dl tejföl
- 10 dkg natúr vajkrém
- 30 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- fél citrom leve
- 2 dl habtejszín
- 1 cs habfixáló
Elkészítése:
Egy kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral (csak az alját) és a sütőt bemelegítjük 180 fokra. Ha van 2 tortaformánk gyorsabban megy a sütés
A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, vigyázva, ne kerüljön a fehérjébe sárgája. A fehérjét egy keverőtálba öntjük, beletesszük a sót és a citromlét. Habverővel felverjük addig, amíg majdnem kemény lesz, akkor a kristálycukrot kanalanként belekeverjük.
Egy-egy kanállal addig keverjük, míg nem érezni már a cukrot. Ha már az összes cukrot belekevertük, még egy percig verjük. Most egyesével belekeverjük a tojássárgákat. Itt már jó kemény masszánk lesz.
Következik a liszt hozzáadása. A lisztet elkeverjük a sütőporral és 1 -2 kanállal gyors-durva mozdulatokkal fakanállal belekeverjük a masszába, majd a többit óvatosan-lassan. Nem kell, hogy teljesen sima legyen.
A tésztát osszuk szét 6 felé, majd adjuk hozzá az ételfestéket. Lentről felfelé haladjunk. Tehát az első szín a lila. Tegyünk a tésztához kék és nagyon kevés piros ételszínezéket. A megfelelő árnyalat elérése után mehet a tortaformába és a sütőbe.
Az ételfesték és a kevergetés miatt nem lesz olyan magas mint a sima piskóta, ezért figyeljünk, nehogy túlságosan kiszáradjon a tészta a sütőben. A sütési idő kb 10-15 perc.
Amíg a tészta sül kikeverhetjük a többi színt. Most jön a kék, majd a zöld, a sárga, a narancssárga (sárga és kevés piros), majd a piros. Ha a tészta jó, kivesszük a sütőből és mehet be a következő.
Pár percet várjunk míg hűl a tészta, majd késsel vágjuk körbe és vegyük ki a formából. Amíg a tészták sülnek elkészíthetjük a krémet. A mascarponét a vajkrémmel és a tejföllel, valamint a vaníliával, a citromlével és a porcukorral habosra keverjük, majd a végén hozzáadjuk a habfixálót.
Ezután felverjük a habtejszínt, és lágyan a krémhez keverjük. A kész, kihűlt piskótalapokat megkenjük a krémmel. Ügyeljünk rá, hogy maradjon elég krém a torta oldalára és tetejére is, ezért vékonyan kenjük a lapokat.
Ha szeretnénk a kész torta tetejét díszíthetjük színes cukorkákkal.