Szabolcsi almás-mákos torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 bögre liszt
- 1 bögre darált cukros mák
- 1 sütőpor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
Krémhez:
- 0,7 l tej
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 20 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 3 evőkanál liszt
- 0,5 l habtejszín
Almakrémhez:
- 4-5 nagyobb alma
- 10 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- fahéj ízlés szerint
Elkészítése:
2 adag tésztát készítünk. A tojásokat jól kikeverjük, hozzáadjuk a cukros mákot, majd az olajat és a tejet egybe kimérjük és a sütőporos liszttel felváltva a mákos tojáshoz adjuk.
A tésztából adagonként 3-3 lapot sütünk.
A krémhez a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel, ha túl sűrű adhatunk hozzá a tejből egy kicsit. A többi tejet feltesszük a tűzre, ha forrni kezd belecsurgatjuk a tojásos keveréket. Felfőzzük, mint a pudingot (jó sűrű lesz)
Ha kihűlt a felvert habtejszínnel összekeverjük. Az almakrémhez az almákat meghámozzuk és mint az almás pitéhez megpároljuk. Ha minden hozzávaló kihűlt akkor az alábbi sorrendben krémezzük a tésztákat: krém-alma-krém-alma-krém. A maradék krémmel körben és a tetejét is megkenjük a tortának. Almakompóttal és mákkal díszítjük.
Sztori:
Augusztus 20-án kóstoltam az ország tortáját. Gondoltam ezt otthon a családomnak is meg kell sütni. Az eredeti recept nem éppen pénztárca barát és az elkészítése is magasabb szintű tudást igényel. Hát ezt a variációt találtam ki. Nagy sikere volt és szerintem az íze és az állaga is olyan lett mint az eredeti tortáé.