Szabolcsi almás-mákos torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre darált cukros mák
  • 1 sütőpor
  • 4 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj

Krémhez:

  • 0,7 l tej
  • 3 tojás sárgája
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 0,5 l habtejszín

Almakrémhez:

  • 4-5 nagyobb alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítése:

2 adag tésztát készítünk. A tojásokat jól kikeverjük, hozzáadjuk a cukros mákot, majd az olajat és a tejet egybe kimérjük és a sütőporos liszttel felváltva a mákos tojáshoz adjuk.

A tésztából adagonként 3-3 lapot sütünk.

A krémhez a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel, ha túl sűrű adhatunk hozzá a tejből egy kicsit. A többi tejet feltesszük a tűzre, ha forrni kezd belecsurgatjuk a tojásos keveréket. Felfőzzük, mint a pudingot (jó sűrű lesz)

Ha kihűlt a felvert habtejszínnel összekeverjük. Az almakrémhez az almákat meghámozzuk és mint az almás pitéhez megpároljuk. Ha minden hozzávaló kihűlt akkor az alábbi sorrendben krémezzük a tésztákat: krém-alma-krém-alma-krém. A maradék krémmel körben és a tetejét is megkenjük a tortának. Almakompóttal és mákkal díszítjük.

Sztori:

Augusztus 20-án kóstoltam az ország tortáját. Gondoltam ezt otthon a családomnak is meg kell sütni. Az eredeti recept nem éppen pénztárca barát és az elkészítése is magasabb szintű tudást igényel. Hát ezt a variációt találtam ki. Nagy sikere volt és szerintem az íze és az állaga is olyan lett mint az eredeti tortáé.