Sajtos krumplitorta almával recept
Hozzávalók:
A kelt tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 tasak szárított élesztő
- 1,5 dl tej
- 3,5 dkg olvasztott vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
A töltelékhez:
- 40 dkg nyersen lereszelt burgonya
- 25 dkg reszelt alma
- 1 közepes vöröshagyma felkarikázva
- só
- őrölt bors
- őrölt szerecsendió
Az öntethez:
- 20 dkg durvára reszelt sajt
- 200 ml főzőtejszín
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- egész kömény
Továbbá:
- 20 cm -es forma vajjal kikenve, liszttel megszórva
Elkészítése:
Az élesztőt a liszttel elkeverjük. A tejet az olvasztottal vajjal langyosra melegítjük, hozzáadjuk a liszthez a tojássárgával együtt és sima tésztává dolgozzuk ki.
Letakarva 30 percig kelesztjük.
Addig a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A vajjal kikent formát liszttel meghintjük és a megkelt tésztát bele helyezzük úgy, hogy a szélén kb 3 cm-es peremet húzunk.
A tölteléket bele öntjük, elsimítjuk és hideg sütőbe tesszük, amit 180 fokra kapcsoljuk be. 30 percet sütjük, majd kivesszük.
Az öntet hozzávalóit elkeverjük és a krumplira öntjük, majd szépen eloszlatjuk a tortán. További bő 50 percet sütjük, ellenőrizve, hogy a krumpli átsült-e?
Közben alufóliával letakarjuk, hogy meg ne égjen.
Ezt a remek receptet a 2008-as kiadású extra finomságok című újságban találtam.