Sajtos krumplitorta almával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A kelt tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 3,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 40 dkg nyersen lereszelt burgonya
  • 25 dkg reszelt alma
  • 1 közepes vöröshagyma felkarikázva
  • őrölt bors
  • őrölt szerecsendió

Az öntethez:

  • 20 dkg durvára reszelt sajt
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 db tojás
  • egész kömény

Továbbá:

  • 20 cm -es forma vajjal kikenve, liszttel megszórva

Elkészítése:

Az élesztőt a liszttel elkeverjük. A tejet az olvasztottal vajjal langyosra melegítjük, hozzáadjuk a liszthez a tojássárgával együtt és sima tésztává dolgozzuk ki.

Letakarva 30 percig kelesztjük.

Addig a töltelék hozzávalóit összekeverjük.

A vajjal kikent formát liszttel meghintjük és a megkelt tésztát bele helyezzük úgy, hogy a szélén kb 3 cm-es peremet húzunk.

A tölteléket bele öntjük, elsimítjuk és hideg sütőbe tesszük, amit 180 fokra kapcsoljuk be. 30 percet sütjük, majd kivesszük.

Az öntet hozzávalóit elkeverjük és a krumplira öntjük, majd szépen eloszlatjuk a tortán. További bő 50 percet sütjük, ellenőrizve, hogy a krumpli átsült-e?

Közben alufóliával letakarjuk, hogy meg ne égjen.

Ezt a remek receptet a 2008-as kiadású extra finomságok című újságban találtam.