Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Saint-Honoré torta recept

Saint-Honoré torta
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:

    Az égetett tésztához:

    • 2,5 dl víz
    • 10 dkg margarin
    • 25 dkg liszt
    • 6 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1/2 kk. sütőpor

    A krémhez:

    • 1,5 tasak (15 g) zselatin
    • 1 vaníliarúd
    • 3 + 1 dl tej
    • 50 g + 20 dkg kristálycukor
    • 6 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 tasak vaníliás pudingpor

    A díszítéshez:

    • 1 kk. citromlé
    • 20 dkg kristálycukor
    • 2,5 dl habtejszín
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1 tasak habfixáló

    Elkészítése:

    A tésztához felforraljuk a vizet a sóval és a margarinnal. Egyszerre beleszórjuk a lisztet és élénk tűzön, folyamatosan keverve addig forrósítjuk, amíg a massza összeáll, elválik az edény falától, az alján pedig hártya képződik, azaz égetett tésztát készítünk. Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverünk egy tojást és kicsit hagyjuk hűlni. Folyamatosan hozzákeverjük a többi tojást és a sütőport. Sütőt előmelegítjük 220 fokra, sütőpapírral kibélelünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát és egy nagyobb tepsit.
    A masszát sima csőrös habzsákba szedjük, majd fél cm-es távolságra koncentrikus köröket nyomunk belőle a tortaforma aljára – ezek sülés közben “összenőnek”. A maradék masszából nagyobb mogyorónyi halmokat nyomunk a tepsire és a forró sütőben mindkét formációt aranysárgára sütjük (15 perc), majd a kikapcsolt, résnyire kitámasztott ajtajú sütőben 5 percig pihentetjük. A tésztalapot rácsra csúsztatjuk, a fánkocskák oldalába- aljába pedig ollóval belecsippentünk, hogy mihamarabb távozzon belőlük a gőz és ugyancsak rácsra rakosgatjuk őket.

    A krémhez a zselatint 1 dl hideg vízben felpuhítjuk. A vanília rudat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a pépet, majd 3 dl tejjel és 5 dkg cukorral felforraljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgákat simára keverjük a pudingporral és a maradék 1 dl hideg tejjel, majd hozzáadjuk a vaníliás tejet és gőz fölött besűrítjük. Azon melegében felolvasztjuk – elkeverjük benne a zselatint és a tűzről lehúzva, olykor megkeverve kissé hűlni hagyjuk.
    A tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd a maradék 20 dkg apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük és beledolgozzuk a krémbe. A tortaforma oldalát újrabéleljük sütőpapírral, belefektetjük a tésztalapot, a tetejére simítjuk a krémet és 12 órára behűtjük.

    A díszítéshez 2 ek. vízzel és a citromlével aranysárgára pirítjuk a cukrot. Egyenként megmártogatunk benne 17 formás fánkot és rácsra ültetve hagyjuk megkötni a tetejükön a cukrot.

    Leemeljük a tortáról a karikát, lehántjuk a papírt és tálcára csúsztatjuk. A maradék fánkokat apróra tördeljük és beszórjuk vele a torta oldalát. A habtejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral és a habfixálóval, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd bevonjuk vele a torta tetejét, a szeletek helyére pedig 1-1 dundi habrózsát nyomunk. A karamellbóbitás fánkocskákkal díszítjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá