Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Őszi álom recept

Őszi álom
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    A tésztához:

    • 400 g liszt
    • 1 csomag sütőpor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 150 g cukor
    • 130 g vaj

    A túrós töltelékhez:

    • 1 kg túró (én a német, krémesebb változatot használtam!)
    • 200 g cukor
    • 1 kis csésze olaj
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • ½ l tej
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 csomag vaníliás pudingpor

    A habcsókos körtéhez:

    • 6 félkemény körte
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 1 csipet só
    • 8 dkg cukor
    • méz
    • dió

    Elkészítése:

    Ha szeretnénk valami igazán őszi, lélekmelengető finomsággal kedvezni szeretteinknek, akkor ez a desszert, aminek íz-és színkavalkádját a hulló levelek hava ihlette, tökéletes választás. Az édesség szinte beleolvad az őszi tájba, éppen ezért a süppedő levélszőnyegnél ideálisabb környezetet nem is találhatnánk modellünk számára egy kis fotózás erejére.

    A szóban forgó finomság pedig nem más, mint a bajor túrótorta krémesen lágy tölteléke, amit egy hagyományos, magyar linzertésztába burkoltam, habcsókos körtével körítettem, némi mézzel és dióval megbolondítottam.

    A linzertészta hozzávalóit összekeverjük (én ezt a turmixgép dagasztófejével végeztem), összegyúrjuk, majd a tésztát két részre szedjük. Kizsírozunk egy kerek tortaformát, majd a tészta egyik felével a forma oldalát, a másikkal pedig az alját kibéleljük. Ez jóval vastagabb tészta annál, mint ami a sajttorta hazájában divatos, de nekem így jobban tetszik. Nem szeretem a tölteléket szinte magában fogyasztani, számomra túl tömény, és mindig hiányérzetem van, amikor az eredeti, bajor változatot eszem. Így azonban nem okoz csalódást.

    A krémről pedig még annyit, hogy rengeteg bajor és egyéb német túrótorta-változatot próbáltam már, de ez egyszerűen tökéletes. Krémesen lágy az állaga, könnyen szeletelhető, nem túl édes, nem túl tömény és szinte szétolvad az ember szájában.

    Visszatérve, a következő műveletünk: Egy nagyobb tálban összekeverjük a töltelék hozzávalóit, majd a formába öntjük. A túrókrém viszonylag híg, így magától szétterül. Nem baj, ha a tészta széle magasabban van a tölteléknél, mert az úgyis feljebb jön a sütés folyamán.

    Előmelegített (kb. 175 fokos) sütőbe tesszük, és egy és negyed óráig sütjük. Ha valakinek erősebben süt a sütője, és túl hamar barnulni kezdene a sütemény teteje, egyszerűen tegyen rá egy sütőpapírt. Amikor letelt a sütési idő, akkor nyissuk ki a sütő ajtaját, és hagyjuk ott éjszakára, hogy kihűljön. Így biztosan nem fog beesni a közepe.

    Másnap készítsük el a körtét. Vágjuk félbe a gyümölcsöt, távolítsuk el a magházat, majd egy-egy fél diót szúrjunk annak a helyére, és sorakoztassuk a körtéinket egy kivajazott jénaira vagy tepsire. Ezután ízlés szerint csurgassuk le a gyümölcsöket mézzel, be velük a sütőbe (kb. 200 fokos legyen).

    Míg sülnek a körték, elkészítjük a habcsókot. Turmixgép segítségével, egy csipet sóval félkészre verjük a tojáshabot, majd hozzáadjuk óvatosan a cukrot, és addig keverjük, míg teljesen kemény nem lesz. Ezután habzsákba (vagy egy kilyukasztott nejlonzacskóba) töltjük, és habcsókokat nyomunk a félpuha körték tetejére. Így mehetnek is vissza a sütőbe, amíg szép ősziesen barnára nem sülnek.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá