Mogyorókrémes epertorta recept

Hozzávalók egy 24-cm-es tortaformához:
Piskóta:
- 9 dkg liszt
- 9 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy)
- 2 ek forró víz
Mogyorókrém:
- 20 dkg török mogyoró
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 3 dl tejföl
- 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
- 3 dl habtejszín
Epres rész:
- 50 dkg eper
- 1 cs piros tortazselé
Elkészítése:
A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojásokat és a vaníliás cukrot, majd keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük tovább 1-2 percig. Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd egy keverőkanállal óvatosan, keverjük, forgassuk össze.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 15 perc alatt süssük készre a piskótát. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formába, majd a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra és hűtsük ki.
A mogyorót diódarálón daráljuk le vagy késes aprítóval őröljük apró darabosra (én aprítóval csináltam, így a krémben a mogyoró roppanós volt).
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt, a darált mogyorót, majd keverjük alaposan össze.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, éppen csak langyos lesz. Ezután öntsük a mogyorós keverékhez és szintén keverjük alaposan össze.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a mogyorós keverékhez.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, helyezzük bele a teljesen kihűlt piskótát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a mogyorókrémet.
Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
Az epret csumázzuk ki, alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk félbe. Ezután a felezett eperszemekkel rakjuk ki a torta tetejét.
A tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, hűtsük éppen csak langyosra, majd vonjuk be vele a tortát.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a tortazselé kellően megdermedjen.
Tipp:
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »