Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos-almás gubatorta vanília sodóval recept

Mákos-almás gubatorta vanília sodóval
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:
    A mákos-almás gubához:

    • 6 kifli
    • 15-20 dkg mák őrölve
    • 0,7 l tej
    • 10 dkg cukor (+ 2 ek. cukor az almához)
    • 2 ek méz
    • 2 alma
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 1 citrom leve és reszelt héja
    • 1 kk fahéj (+ 0,5 kk fahéj az almához)
    • 1-2 ek rum aroma
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • vaj és zsemlemorzsa a formához

    A vanília sodóhoz:

    • 4 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 8 dkg cukor
    • 1 ek liszt (púpozott)
    • 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
    • 1 tk vanília aroma
    • 4 dl tej (+1 dl ha szükséges)
    • 2 dl habtejszín (nem növényi!)

    Elkészítése:

    A guba elkészítése:

    Felkarikázzuk a kifliket, és egy nagyobb műanyag tálba tesszük. Hozzáadjuk a mákot és a reszelt citrom héjat.

    Az almát megpucoljuk és lereszeljük egy nagyobb lyukú reszelőn. Egy kisebb fazékban 1 ek. vajat megolvasztunk, rátesszük a reszelt almát, meglocsoljuk a citrom levével, a 2 ek. cukrot és a fél kk. fahéjat is rászórjuk, majd megpároljuk az almát. Hagyjuk teljesen kihűlni.

    A tejet feltesszük melegedni a cukorral, vaníliás cukorral, mézzel és a fahéjjal.

    A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kicsit felverjük kézi habverővel, ha már meleg a tej (nem szabad, hogy forró legyen) a sárgájához szedünk pár evőkanálnyit, és összekeverjük. Ha elkezd forrni, levesszük a tűzről, belekeverjük a rum aromát is.

    A kiflit összekeverjük a mákos citromhéjjal, és ráöntjük a fűszeres tejet, majd jól összedolgozzuk.

    Egy 26 cm-es kapcsos formát kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk. A formába szedjük a guba felét, kissé belenyomkodjuk, majd a reszelt-párolt almát elosztjuk a tetején, és következik a maradék guba a tetejére.

    Előmelegített sütőben 180 C fokon 15 percig sütjük.

    Míg sül, a 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Tizenöt perc után kivesszük a sütőből a gubát, és a tetejére simítjuk a kemény habot.

    Visszatesszük a sütőbe még kb. 20-25 percre, hogy szép, aranybarna legyen a teteje.

    A vanília sodó elkészítése:

    Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral és a liszttel kikeverjük. Apránként felengedjük a tejjel és a tejszínnel, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. A tűzről levéve bele keverjük a vanília aromát. Ekkor, ha sűrűnek találjuk, a maradék 1 dl tejjel hígíthatjuk.

    Tálalás előtt lehűtjük. Isteni finom vanília sodó!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá