Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fehércsokis-karamellás torta recept

Fehércsokis-karamellás torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
  • Hozzávalók

    Piskóta:

    • 3 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 evőkanál víz
    • 6 evőkanál cukor
    • 6 evőkanál liszt
    • 6 g sütőpor

    Karamellkrém:

    • 250 g mascarpone
    • 100 g cukor
    • 1,5 dl tejszín
    • 1 kk só (elhagyható)
    • 4 db lapzselatin
    • 2 dl tejszín (felverve, 35%-os)

    Fehércsokis krém:

    • 250 g mascarpone
    • 1 dl tejszín
    • 100 g fehér csokoládé
    • 1 evőkanál vaníliaaroma
    • 20 g vaníliás cukor
    • 3 db lapzselatin
    • 2 dl tejszín (felverve, 35%-os)

    Karamell bevonat:

    • 95 g cukor
    • 150 g tej
    • 30 g vaj
    • 0,5 dl víz
    • 6 g keményítő
    • 1 kk só (elhagyható)
    • 10 g őrölt zselatin
    • 0,5 dl víz

    Elkészítése:

    Piskóta elkészítése

    A tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A sárgákat a maradék cukorral, vízzel, liszttel és sütőporral elkeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a habot.

    A masszát sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába öntjük, és 175 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk.

    Karamellkrém

    A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz serpenyőben megolvasztjuk, majd óvatosan hozzáöntjük a tejszínt (vigyázzunk a felcsapó gőzre!). Addig keverjük, míg a karamell teljesen feloldódik. Levesszük a tűzről, belekeverjük a kinyomkodott zselatint, majd hűtjük néhány percig. Ezután beleforgatjuk a mascarponét, majd a felvert tejszínt.

    A piskótát tortatálra helyezzük, köré tortakarikát teszünk (ha van, béleljük ki waxfóliával), és ráöntjük a karamellkrémet.

    Hűtőben 1 órát dermesztjük.

    Fehércsokis krém

    A zselatinlapokat beáztatjuk. A fehércsokit a vaníliás cukorral és a vaníliaaromával felolvasztjuk (mikróban vagy vízgőz fölött). Belekeverjük a kinyomkodott zselatinlapokat, majd a mascarponét, végül a felvert tejszínt.

    A krémet a megdermedt karamellrétegre simítjuk, és visszatesszük a hűtőbe legalább 1–2 órára.

    Karamell bevonat

    A cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk. A keményítőt 0,5 dl vízben, a zselatint szintén 0,5 dl vízben elkeverjük és félretesszük.

    A vajat, tejet és a sót a karamellhez adjuk, majd folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor feloldódik. Ezután hozzáöntjük a keményítős vizet, és addig főzzük, amíg a bevonat kissé besűrűsödik.

    Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a zselatint, és teljesen elkeverjük. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a torta tetejére öntjük.

    Ismét hűtőbe tesszük pár órára.

    Díszítés

    A megdermedt tortát tejszínhabrózsákkal, csokoládédarabokkal vagy aprított mogyoróval, mandulával díszíthetjük.

    A végeredmény egy selymes, habos, könnyed torta, amelyben tökéletes egyensúlyban van a karamell édessége és a fehércsoki lágy krémessége.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek