Fehércsokis-karamellás torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók

Piskóta:

  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál víz
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 g sütőpor

Karamellkrém:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 kk só (elhagyható)
  • 4 db lapzselatin
  • 2 dl tejszín (felverve, 35%-os)

Fehércsokis krém:

  • 250 g mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • 100 g fehér csokoládé
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • 20 g vaníliás cukor
  • 3 db lapzselatin
  • 2 dl tejszín (felverve, 35%-os)

Karamell bevonat:

  • 95 g cukor
  • 150 g tej
  • 30 g vaj
  • 0,5 dl víz
  • 6 g keményítő
  • 1 kk só (elhagyható)
  • 10 g őrölt zselatin
  • 0,5 dl víz

Elkészítése:

Piskóta elkészítése

A tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A sárgákat a maradék cukorral, vízzel, liszttel és sütőporral elkeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a habot.

A masszát sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába öntjük, és 175 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk.

Karamellkrém

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz serpenyőben megolvasztjuk, majd óvatosan hozzáöntjük a tejszínt (vigyázzunk a felcsapó gőzre!). Addig keverjük, míg a karamell teljesen feloldódik. Levesszük a tűzről, belekeverjük a kinyomkodott zselatint, majd hűtjük néhány percig. Ezután beleforgatjuk a mascarponét, majd a felvert tejszínt.

A piskótát tortatálra helyezzük, köré tortakarikát teszünk (ha van, béleljük ki waxfóliával), és ráöntjük a karamellkrémet.

Hűtőben 1 órát dermesztjük.

Fehércsokis krém

A zselatinlapokat beáztatjuk. A fehércsokit a vaníliás cukorral és a vaníliaaromával felolvasztjuk (mikróban vagy vízgőz fölött). Belekeverjük a kinyomkodott zselatinlapokat, majd a mascarponét, végül a felvert tejszínt.

A krémet a megdermedt karamellrétegre simítjuk, és visszatesszük a hűtőbe legalább 1–2 órára.

Karamell bevonat

A cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk. A keményítőt 0,5 dl vízben, a zselatint szintén 0,5 dl vízben elkeverjük és félretesszük.

A vajat, tejet és a sót a karamellhez adjuk, majd folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor feloldódik. Ezután hozzáöntjük a keményítős vizet, és addig főzzük, amíg a bevonat kissé besűrűsödik.

Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a zselatint, és teljesen elkeverjük. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a torta tetejére öntjük.

Ismét hűtőbe tesszük pár órára.

Díszítés

A megdermedt tortát tejszínhabrózsákkal, csokoládédarabokkal vagy aprított mogyoróval, mandulával díszíthetjük.

A végeredmény egy selymes, habos, könnyed torta, amelyben tökéletes egyensúlyban van a karamell édessége és a fehércsoki lágy krémessége.