Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Feketeerdő ízű focitorta recept

Feketeerdő ízű focitorta
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:
    Piskótához:

    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
    • 25 dkg porcukor
    • 20 dkg finomliszt
    • 5 dkg rétesliszt
    • 2 ek kakaópor
    • 1 dl tej
    • 1 dl olaj
    • 1 cs sütőpor

    Krémhez:

    • 4,5 dl meggylé
    • 2 cs csokoládés pudingpor
    • 2 kk fahéj
    • 4-5 ek cukor
    • 1 bő marék meggy
    • 9 dkg margarin

    Tejszínhabhoz:

    • 3 dl habtejszín
    • 1 zacskó zselatinfix

    Félgömbök lekenéséhez:

    • 10 dkg porcukor
    • 10 dkg margarin
    • 1 ek víz

    Fondanthoz:

    • 50 dkg porcukor
    • 70 ml víz
    • fél zacskó zselatin
    • 2 ek méz
    • 2 ek étkezési keményítő
    • 2 ek olvasztott margarin

    Színezéshez:

    • fekete és zöld ételfesték
    • vajkrém

    Elkészítése:

    6 tojásos piskótát sütünk: a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját a porcukorral kikavarjuk robotgéppel. Hozzáöntjük részletekben a tejet és az olajat. Ezután a liszttel összekevert sütőport adagoljuk hozzá. Végül a tojások felvert habját keverjük vele össze óvatosan.

    Ezután a 18 cm átmérőjű 2 tésztaszűrőt kibélelünkk sütőpapírral, bevagdossuk, hogy jól illeszkedjen. Ezekbe öntjük a piskótamasszát. 150 fokon sütjük ki előmelegített sütőben, alsó-frelső sütéssel (kb 1 óra). Ha kihűlt, felszeleteljük a félgömböket.

    A meggylevet, a pudingot, a fahéjat és a cukrot felfőzzük állandó keverés mellett. Ha megsűrűsödött, mielőtt levennénk a tűzről, beletesszük a meggyet. 1-2 kavarás után levesszük a tűzről, majd amikor hűlni kezd, belekeverjük a margarint.

    A tejszínt felverjük, közben hozzáadagoljuk a zselatinfixet.

    A félgömbök megtöltése következik, egyik szeletre a pudingos krémet, a másik szeletre a tejszínhabot kenjük. A tésztaszűrőbe visszatesszük és a hűtőben tovább dermesztjük 1-2 órát.

    A félgömböket lekenjük porcukorral összekevert (fele-fele arányban) margarinnal (ez azért szükséges, hogy a burkolóanyag szépen feszüljön rajta), ne legyenek kidudorodó részek. Ennek tehát kiegyenlítő szerepe van.

    A két félgömböt leburkoljuk saját készítésű fondanttal, vagy készen vett tortaburkolóval. Ha nem tudunk vásárolni, akkor saját magunk készítsük el!

    A porcukrot átszitáljuk, a vizet kimérjük, ebbe tesszük a zselatint, gőz felett felolvasztjuk. Ebbe teszünk még mézet, vajat és étkezési keményítőt. Ha gőz felett felolvadt, ezt a masszát beleöntjük az átszitált porcukorba és addig gyúrjuk, míg egynemű, kicsit ragadós anyagot kapunk. Kis golyót formálunk belőle, légmentesen zárjuk le, hűtőben másnapig pihentetjük. Tehát ezt jó előző nap elkészíteni. Ha burkolásra használjuk fel, előtte vajas kézzel gyúrjuk át.

    A két már leburkolt félgömböt összefordítjuk, de a kettő félgömb közé teszünk egy fóliába tekert, kör alakú lapot, ez fogja merevíteni, majd hosszába a fociba egy szívószálat is szúrunk.

    Az “egyenlítőnél” lekenjük porcukorral összekevert vajkrémmel, így már készen van a labdánk.

    Meg kell mérnünk a kerületét, ez egy 18 cm es tésztaszűrőben sütött labda esetében 59 cm lesz. Ezt elosztjuk 15-tel, így megkapjuk az öt, illetve a hatszögek oldalainak hosszát.

    A mértanban tanultak szerint megszerkesztjük az öt, illetve a hatszögeket. A burkolómassza egy részét fekete ételfestékkel színezzük, ebből lesz az ötszög. A fehér burkolómasszából készítjük a hatszögeket.

    Sorban elkezdjük a labdára felragasztani az ötszögeket és a hatszögeket. Felülre megy az első fekete ötszög. Ezt úgy tudjuk felragasztani, ha egy kicsi ecsettel megnedvesítjük a hátoldalát, és a tetejére illesztjük. Ha jól szerkesztettük meg a szögeket, akkor szépen körben a fekete ötszög köré ki tudjuk rakni résmentesen a fehér hatszögeket. És így tovább a labda aljáig. Ha kész a labdánk, a foci aljára füvet (zöldre színezett vajkrémet) teszünk krumplinyomó segítségével.

    Tipp:

    A torta elkészíthető csokoládékrémmel is. Törekedni kell, hogy a krémnek jó konzisztenciája legyen, ne legyen túl lágy.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá