Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Eperkrémes torta recept

Eperkrémes torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Fondant:

    • kb 1 kg átszitált porcukor
    • 2 ek. méz
    • 1 ek margarin
    • 1 ek zselatin
    • 4-6 ek. víz

    Tortalap:

    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 19 dkg cukor
    • 19 dkg finomliszt
    • 0,75 dl olaj
    • 0,75 meleg víz
    • 1 csomag sütőpor
    • Ha kakaós tésztát szeretnénk, akkor 2 ek kakaó

    Eper krém:

    • 25 dkg eper
    • 12 dkg cukor
    • 2 ek  eperpuding
    • 3 ek víz

    Vajas eper krém, a külső borításhoz:

    • 1 csomag eperpuding
    • 12 dkg cukor
    • 10-15 dkg margarin

    Fondant:

    A zselatint vízben feloldjuk, gőz felett, beletesszük a margarint és a mézet, majd kb. 500 g átszitált cukorhoz és a keményítőhöz adjuk.

    Jól elkeverjük, gépet is használhatunk, közben tovább adagoljuk a cukrot a masszához, a kellő állag eléréséig.
    Vízzel lágyítható illetve, ha kevesebb cukorral elérjük a megfelelő állagot, nem feltétlenül lesz szükség az 1 kg-ra.

    Légmentesen, fóliába csomagolva, hűtőben pihentetjük, legalább 6 órát.

    Tortalap:

    A hozzávalókból piskótatésztát készítünk, majd kapcsos tortaformába tesszük és megsütjük.

    Eperkrém:

    Az epret és a cukrot feltesszük főni. Amikor kellően elfőtt az eper, beletesszük a vízben kikevert pudingot és pár percig főzzük még, majd kihűtjük.

    Tipp:

    Tipp: Ha több eperből, mondjuk 1/2 kg-ból készül, a maradék kivalló parfé alapanyag lehet.

    Vajas eperkrém:

    Kevés tejjel kikeverjük a cukrot és a pudingot, majd a többi tejhez öntve, lassú tűzön készre főzzük, sűrű kavargatás kíséretében. Amikor kihűlt, a puha margarinnal összedolgozzuk.

    Összeállítás:

    A torta lapot torta csipkére és tálcára helyezzük. A lapunkat megfelezzük és megkenjük a sima eperkrémmel. Ráhelyezzük a lap tetejét és vékonyan befedjük az egész tortát, a vajas krémmel. Ha van idő, hűtőben pihentessük egy órát.

    A fondantot porcukros deszkán, porcukrozott nyújtófával, óvatosan kinyújtjuk ügyelve, hogy ne ragadjon le.  Körülbelül 2-3 mm vastagra nyújtsuk.

    Mikor elértük a megfelelő nagyságot , rátekerjük a nyújtófára és a tortára terítjük. Eligazítjuk az alját, majd a tenyerünkkel elsimítjuk a tetejét és az oldalát. A felesleget pizza, vagy fondant vágóval levágjuk.

    A maradék fondantból kiszúró segítéségével készíthetünk díszeket a tortára. Ehhez szükségünk lesz ételfestékre, amit a fondanthoz keverünk.

    Vigyázzunk a színezésnél, mert a folyékony színező lágyítani fogja a fondantot!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá