Eperkrémes torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Eperkrémes torta

Hozzávalók:
Fondant:

  • kb 1 kg átszitált porcukor
  • 2 ek. méz
  • 1 ek margarin
  • 1 ek zselatin
  • 4-6 ek. víz

Tortalap:

  • 3 tojás
  • 19 dkg cukor
  • 19 dkg finomliszt
  • 0,75 dl olaj
  • 0,75 meleg víz
  • 1 csomag sütőpor
  • Ha kakaós tésztát szeretnénk, akkor 2 ek kakaó

Eper krém:

  • 25 dkg eper
  • 12 dkg cukor
  • 2 ek  eperpuding
  • 3 ek víz

Vajas eper krém, a külső borításhoz:

  • 1 csomag eperpuding
  • 12 dkg cukor
  • 10-15 dkg margarin

Fondant:

A zselatint vízben feloldjuk, gőz felett, beletesszük a margarint és a mézet, majd kb. 500 g átszitált cukorhoz és a keményítőhöz adjuk.

Jól elkeverjük, gépet is használhatunk, közben tovább adagoljuk a cukrot a masszához, a kellő állag eléréséig.
Vízzel lágyítható illetve, ha kevesebb cukorral elérjük a megfelelő állagot, nem feltétlenül lesz szükség az 1 kg-ra.

Légmentesen, fóliába csomagolva, hűtőben pihentetjük, legalább 6 órát.

Tortalap:

A hozzávalókból piskótatésztát készítünk, majd kapcsos tortaformába tesszük és megsütjük.

Eperkrém:

Az epret és a cukrot feltesszük főni. Amikor kellően elfőtt az eper, beletesszük a vízben kikevert pudingot és pár percig főzzük még, majd kihűtjük.

Tipp:

Tipp: Ha több eperből, mondjuk 1/2 kg-ból készül, a maradék kivalló parfé alapanyag lehet.

Vajas eperkrém:

Kevés tejjel kikeverjük a cukrot és a pudingot, majd a többi tejhez öntve, lassú tűzön készre főzzük, sűrű kavargatás kíséretében. Amikor kihűlt, a puha margarinnal összedolgozzuk.

Összeállítás:

A torta lapot torta csipkére és tálcára helyezzük. A lapunkat megfelezzük és megkenjük a sima eperkrémmel. Ráhelyezzük a lap tetejét és vékonyan befedjük az egész tortát, a vajas krémmel. Ha van idő, hűtőben pihentessük egy órát.

A fondantot porcukros deszkán, porcukrozott nyújtófával, óvatosan kinyújtjuk ügyelve, hogy ne ragadjon le.  Körülbelül 2-3 mm vastagra nyújtsuk.

Mikor elértük a megfelelő nagyságot , rátekerjük a nyújtófára és a tortára terítjük. Eligazítjuk az alját, majd a tenyerünkkel elsimítjuk a tetejét és az oldalát. A felesleget pizza, vagy fondant vágóval levágjuk.

A maradék fondantból kiszúró segítéségével készíthetünk díszeket a tortára. Ehhez szükségünk lesz ételfestékre, amit a fondanthoz keverünk.

Vigyázzunk a színezésnél, mert a folyékony színező lágyítani fogja a fondantot!