Hozzávalók:
Fondant:
Tortalap:
Eper krém:
Vajas eper krém, a külső borításhoz:
A zselatint vízben feloldjuk, gőz felett, beletesszük a margarint és a mézet, majd kb. 500 g átszitált cukorhoz és a keményítőhöz adjuk.
Jól elkeverjük, gépet is használhatunk, közben tovább adagoljuk a cukrot a masszához, a kellő állag eléréséig.
Vízzel lágyítható illetve, ha kevesebb cukorral elérjük a megfelelő állagot, nem feltétlenül lesz szükség az 1 kg-ra.
Légmentesen, fóliába csomagolva, hűtőben pihentetjük, legalább 6 órát.
A hozzávalókból piskótatésztát készítünk, majd kapcsos tortaformába tesszük és megsütjük.
Az epret és a cukrot feltesszük főni. Amikor kellően elfőtt az eper, beletesszük a vízben kikevert pudingot és pár percig főzzük még, majd kihűtjük.
Tipp: Ha több eperből, mondjuk 1/2 kg-ból készül, a maradék kivalló parfé alapanyag lehet.
Kevés tejjel kikeverjük a cukrot és a pudingot, majd a többi tejhez öntve, lassú tűzön készre főzzük, sűrű kavargatás kíséretében. Amikor kihűlt, a puha margarinnal összedolgozzuk.
A torta lapot torta csipkére és tálcára helyezzük. A lapunkat megfelezzük és megkenjük a sima eperkrémmel. Ráhelyezzük a lap tetejét és vékonyan befedjük az egész tortát, a vajas krémmel. Ha van idő, hűtőben pihentessük egy órát.
A fondantot porcukros deszkán, porcukrozott nyújtófával, óvatosan kinyújtjuk ügyelve, hogy ne ragadjon le. Körülbelül 2-3 mm vastagra nyújtsuk.
Mikor elértük a megfelelő nagyságot , rátekerjük a nyújtófára és a tortára terítjük. Eligazítjuk az alját, majd a tenyerünkkel elsimítjuk a tetejét és az oldalát. A felesleget pizza, vagy fondant vágóval levágjuk.
A maradék fondantból kiszúró segítéségével készíthetünk díszeket a tortára. Ehhez szükségünk lesz ételfestékre, amit a fondanthoz keverünk.
Vigyázzunk a színezésnél, mert a folyékony színező lágyítani fogja a fondantot!