Diótorta recept
Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához
Piskóta:
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 ek cukor
- 3 ek liszt
- 3 ek darált dió
- 3 g sütőpor
Diókrém:
- 20 dkg cukor
- 1 dl tej
- 15 dkg darált dió
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek liszt
- 10 dkg vaj
- rum aroma
Tetejére:
- darált dió
Díszítés:
- 1 dl habtejszín
- 5 g habfixáló
Elkészítése:
Tészta:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A lisztet, diót, sütőport külön kis edényben összekeverjük.
A sárgákat a cukorral habosra verjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a száraz, összekevert hozzávalókat, a végén beleforgatjuk a kemény habot.
A tortaforma aljára sütőpapírt vágunk, az oldalát kivajazzuk, lisztezzük. Előmelegített sütőben megsütjük az első 10 percben 175°C-on, majd 20 percig 160°C-on alul-felül sütésen. Ha kész, 3 részre vágjuk, rácson hagyjuk kihűlni.
Diókrém:
A cukrokat a tejjel felfőzzük, hozzáadjuk a darált diót, amiben elkevertük a lisztet. Pár percig főzzük, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a puha vajat, jó habosra kikeverjük, és rum aromával ízesítjük. (Ha nagyon folyékony lenne, tegyünk még bele darált diót, ha sűrű, akkor tejet)
Díszítés:
A hideg habtejszínt felverjük, majd a vége fele hozzáadagoljuk apránként a fixálót.
Összeállítás:
A tetejére maradjon bőven krém, hogy az egész tortát be lehessen fedni. Az első két tortalapot megkenjük a krémmel, rárakjuk a 3.-at, nagyjából kör alakúra vágjuk, spakli segítségével bevonjuk a krémmel, majd megszórjuk bőven darált dióval, tejszínhabbal, diógerezdekkel díszítjük.
1-2 órára hűtőbe tesszük.
Összesen 300 g darált dióra van szükség.