Diótorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához

Piskóta:

  • 5 tojás
  • 5 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 3 ek darált dió
  • 3 g sütőpor

Diókrém:

  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 15 dkg darált dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek liszt
  • 10 dkg vaj
  • rum aroma

Tetejére:

  • darált dió

Díszítés:

  • 1 dl habtejszín
  • 5 g habfixáló

Elkészítése:

Tészta:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.  A lisztet, diót, sütőport külön kis edényben összekeverjük.

A sárgákat a cukorral habosra verjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a száraz, összekevert hozzávalókat, a végén beleforgatjuk a kemény habot.

A tortaforma aljára sütőpapírt vágunk, az oldalát kivajazzuk, lisztezzük. Előmelegített sütőben megsütjük az első 10 percben 175°C-on, majd 20 percig 160°C-on alul-felül sütésen. Ha kész, 3 részre vágjuk, rácson hagyjuk kihűlni.

Diókrém:

A cukrokat a tejjel felfőzzük, hozzáadjuk a darált diót, amiben elkevertük a lisztet. Pár percig főzzük, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a puha vajat, jó habosra kikeverjük, és rum aromával ízesítjük. (Ha nagyon folyékony lenne, tegyünk még bele darált diót, ha sűrű, akkor tejet)

Díszítés:

A hideg habtejszínt felverjük, majd a vége fele hozzáadagoljuk apránként a fixálót.

Összeállítás:

A tetejére maradjon bőven krém, hogy az egész tortát be lehessen fedni. Az első két tortalapot megkenjük a krémmel, rárakjuk a 3.-at, nagyjából kör alakúra vágjuk, spakli segítségével bevonjuk a krémmel, majd megszórjuk bőven darált dióval, tejszínhabbal, diógerezdekkel díszítjük.

1-2 órára hűtőbe tesszük.

Összesen 300 g darált dióra van szükség.