Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához
Piskóta:
Diókrém:
Tetejére:
Díszítés:
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A lisztet, diót, sütőport külön kis edényben összekeverjük.
A sárgákat a cukorral habosra verjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a száraz, összekevert hozzávalókat, a végén beleforgatjuk a kemény habot.
A tortaforma aljára sütőpapírt vágunk, az oldalát kivajazzuk, lisztezzük. Előmelegített sütőben megsütjük az első 10 percben 175°C-on, majd 20 percig 160°C-on alul-felül sütésen. Ha kész, 3 részre vágjuk, rácson hagyjuk kihűlni.
A cukrokat a tejjel felfőzzük, hozzáadjuk a darált diót, amiben elkevertük a lisztet. Pár percig főzzük, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a puha vajat, jó habosra kikeverjük, és rum aromával ízesítjük. (Ha nagyon folyékony lenne, tegyünk még bele darált diót, ha sűrű, akkor tejet)
A hideg habtejszínt felverjük, majd a vége fele hozzáadagoljuk apránként a fixálót.
A tetejére maradjon bőven krém, hogy az egész tortát be lehessen fedni. Az első két tortalapot megkenjük a krémmel, rárakjuk a 3.-at, nagyjából kör alakúra vágjuk, spakli segítségével bevonjuk a krémmel, majd megszórjuk bőven darált dióval, tejszínhabbal, diógerezdekkel díszítjük.
1-2 órára hűtőbe tesszük.
Összesen 300 g darált dióra van szükség.