Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diógrillázs torta recept

Diógrillázs torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    A laphoz:

    • 0,5 bögre étkezési keményítő
    • 1 bögre liszt
    • 0,5 bögre keserű kakaópor
    • 2 tk őrölt kávé
    • 1 bögre cukor
    • 1 bögre tej
    • 0,5 bögre olaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 0,5 cs. sütőpor

    A krémhez:

    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 4 dl tej
    • 1,5 ek étkezési keményítő
    • 5 dkg vaj
    • 2-3 ek tejföl
    • 2 nagy marék dió
    • 2,5 dl habtejszín
    • 2 tasak vaníliás cukor
    • 1 cs. Bourbon vaníliás cukor
    • 4 ek + 2 ek kristálycukor
    • 1 tasak habfixáló

    A díszítéshez:

    • tortadara/tejszín/dió

    Elkészítése:

    A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat is. Fokozatosan hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, majd a tejjel is simára keverjük. Alaposan vajazott-lisztezett 28 cm-es tortaformában 160 fokra előmelegített sütőben bő 1 órán keresztül sütjük (végezzünk tűpróbát!).

    Ha kisült a tészta, kivesszük a sütőből és a formában kihűtjük. Közben 2 marék diót durvára vágunk, és száraz serpenyőben elkezdjük pirítani. Ha már érezzük a kellemes dióillatot, rászórunk 2 ek cukrot és karamellizáljuk, majd lehúzzuk a tűzről és kihűtjük.

    A vaníliakrémhez egy kis lábasban elhabarjuk 3 tojás sárgáját a vaníliás cukorral és a 4 ek kristálycukorral (vagy egy fél rúd vanília magjaival és 5 ek cukorral), majd csomómentesre keverjük a keményítővel is. Felöntjük a tejjel, és folyamatos kevergetés mellett alacsony lángon besűrítjük. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, beleolvasztunk 5 dkg vajat és rendszeres kavarás mellett kihűtjük.

    Ha a tortalap kihűlt, lapjában két- vagy háromfelé elvágjuk, félretesszük. A diógrillázst kávédarálóban porrá őröljük, a vaníliakrémbe keverjük, majd a tejföllel is összedolgozzuk. A habtejszínt a habfixálón található utasításnak megfelelően 2 csomag vaníliás cukorral habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a vaníliás krémmel.

    Az alsó tortalapot tortatálra helyezzük, megkenjük a krémmel, ráillesztjük a következőt, ugyanígy járunk el, majd bevonjuk a torta tetejét és az oldalát is. Ha nagyon folyna a krém, akkor helyezzük vissza a tortakarikát a torta köré, és úgy dolgozzunk (ez esetben az oldalát majd másképp díszítjük).

    Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt lekapcsoljuk a karimát, bevonjuk az oldalát is habtejszínnel vagy csokidarával, és a tetejét is kidíszítjük. Hosszú pengéjű, éles késsel szépen lehet szeletelni.

    Tipp:

    Ha az összeállítás közben nagyon folyna a krém, ne essünk kétségbe, mert a hűtőben még sokat fog szilárdulni. Másnap nagyon szépen lehet szeletelni. :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá