Cukkinitorta citromos krémmel recept
Hozzávalók egy kisebb, 8 szeletes tortához:
Tészta:
- 3 nagyobb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 bébi cukkini /kb 20-25 dkg/
- 3 púpos evőkanál cukor
- 2 evőkanál víz
- 3 púpos evőkanál liszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
- csipet só
Citromszirup:
- 1 citrom
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál víz
Krém:
- 250 g mascarpone
- 250 g habtejszín
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 3-4 evőkanál porcukor
Elkészítése:
Először a piskótát készítjük el. A tojásokat szétválasztjuk.
A sárgájához adjuk a cukrot és elektromos habverővel fehéredésig keverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük.
A cukkinit megmossuk, szárát levágjuk és egy sajtreszelőn lereszeljük. Kissé kinyomkodjuk belőle a nedvességet, hogy ne áztassa majd el a piskótát, majd a liszttel és a sütőporral együtt, a sárgákhoz keverjük. A végén lazán beleforgatjuk a masszába a tojásfehérjehabot is.
Vajjal kikenünk egy kisebb /kb 15 cm átmérőjű/ kapcsos tortaformát, majd liszttel meghintjük.
A masszát belesimítjuk és 175 °C-on tűpróbáig sütjük. Mikor megsült a piskóta, rácsra tesszük és teljesen kihűtjük. Míg sül és hűl a piskóta, addig elkészítjük a citromszirupot és a krémet.
Az egyik citromot alaposan megmossuk, majd vékonyan felszeleteljük és a magokat eltávolítjuk. Egy serpenyőbe tesszük a citromszeleteket, hozzáadjuk a cukrot és a vizet. Felforraljuk, majd addig gyöngyöztetjük alacsonyabb hőfokon, amíg besűrűsödik a leve, szirupossá válik és a citromgerezdek szinte megfőnek benne. Mikor elkészült, egy tányérra kiszedjük a citromszeleteket és a szirupot egy tálkába öntjük. Félretesszük.
A krémhez a mascarponét tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot a másik citrom levét és reszelt héját, majd kikeverve felhabosítjuk. A tejszínt kemény habbá felverjük és a citromos-mascarponés krémbe keverjük. Ezzel a krém el is készült.
A torta összeállítása: a piskótát 3 lapra vágjuk és a lapokat meglocsoljuk a citromsziruppal. Az alsó tortalapot egy tálra tesszük és megkenjük a krém 1/3-ad részével. Mehet a tetejére a középső piskótalap és rá egy adag krém, majd jöhet az utolsó piskótalap is. A maradék krémmel befedjük a torta tetejét és az oldalát is.
Nem kell nagyon elsimítani, jó ha kissé rusztikus marad a fazonja. A torta tetejét kirakjuk a negyedelt, szirupos citromgerezdekkel és tálalásig behűtjük a tortát.
Tipp:
Ha nagyobb méretű tortát szeretnénk, akkor a mennyiségeket duplázni kell.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »
Könnyed köretek az ünnepi menühöz – 12 majonézmentes saláta
A karácsonyi ételek mellé sokszor jól esik egy friss, könnyű saláta, amely
Tovább olvasom »









