Cukkinitorta citromos krémmel recept
Hozzávalók egy kisebb, 8 szeletes tortához:
Tészta:
- 3 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 bébi cukkini /kb 20-25 dkg/
- 3 púpos evőkanál cukor
- 2 evőkanál víz
- 3 púpos evőkanál liszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
- csipet só
Citromszirup:
- 1 citrom
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál víz
Krém:
- 250 g mascarpone
- 250 g habtejszín
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 3-4 evőkanál porcukor
Elkészítése:
Először a piskótát készítjük el. A tojásokat szétválasztjuk.
A sárgájához adjuk a cukrot és elektromos habverővel fehéredésig keverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük.
A cukkinit megmossuk, szárát levágjuk és egy sajtreszelőn lereszeljük. Kissé kinyomkodjuk belőle a nedvességet, hogy ne áztassa majd el a piskótát, majd a liszttel és a sütőporral együtt, a sárgákhoz keverjük. A végén lazán beleforgatjuk a masszába a tojásfehérjehabot is.
Vajjal kikenünk egy kisebb /kb 15 cm átmérőjű/ kapcsos tortaformát, majd liszttel meghintjük.
A masszát belesimítjuk és 175 °C-on tűpróbáig sütjük. Mikor megsült a piskóta, rácsra tesszük és teljesen kihűtjük. Míg sül és hűl a piskóta, addig elkészítjük a citromszirupot és a krémet.
Az egyik citromot alaposan megmossuk, majd vékonyan felszeleteljük és a magokat eltávolítjuk. Egy serpenyőbe tesszük a citromszeleteket, hozzáadjuk a cukrot és a vizet. Felforraljuk, majd addig gyöngyöztetjük alacsonyabb hőfokon, amíg besűrűsödik a leve, szirupossá válik és a citromgerezdek szinte megfőnek benne. Mikor elkészült, egy tányérra kiszedjük a citromszeleteket és a szirupot egy tálkába öntjük. Félretesszük.
A krémhez a mascarponét tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot a másik citrom levét és reszelt héját, majd kikeverve felhabosítjuk. A tejszínt kemény habbá felverjük és a citromos-mascarponés krémbe keverjük. Ezzel a krém el is készült.
A torta összeállítása: a piskótát 3 lapra vágjuk és a lapokat meglocsoljuk a citromsziruppal. Az alsó tortalapot egy tálra tesszük és megkenjük a krém 1/3-ad részével. Mehet a tetejére a középső piskótalap és rá egy adag krém, majd jöhet az utolsó piskótalap is. A maradék krémmel befedjük a torta tetejét és az oldalát is.
Nem kell nagyon elsimítani, jó ha kissé rusztikus marad a fazonja. A torta tetejét kirakjuk a negyedelt, szirupos citromgerezdekkel és tálalásig behűtjük a tortát.
Tipp:
Ha nagyobb méretű tortát szeretnénk, akkor a mennyiségeket duplázni kell.