Betakart almatorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 175 g liszt
- 175 g túró
- 175 g margarin
- 1 citrom héja
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- 75 ml tejszín
- 1 citrom leve és héja
- 10 dkg rumba áztatott mazsola
- 10 dkg szeletelt mandula
- 4 dkg nádcukor
- 7,5 dkg margarin
- 1 kg savanykás alma
Díszítéshez:
- 325 ml tejszín
- 1 csomag habfixáló (sima tejszín esetén)
- 1 üveg rumaroma
- 75 ml almalé
- alma szeletek
- 1 csomag vaníliás cukor
- étcsoki forgács
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrunk, letakarva kb. 3 órára hűtőbe tesszük. Ezután a 2/3-át belisztezett munkalapon kör formájúra nyújtjuk.
Egy kapcsos tortaformába (24 cm) tesszük, és a szélét óvatosan a tortaforma oldalához nyomkodjuk. A margarint felforrósítjuk, a cukrot, a mandulát, a mazsolát, a citromhéjat és a tejszínt hozzáadjuk. Kb. 2 percig kevergetve főzzük.
A meghámozott, kimagozott, szeletelt almákat a tortalapon szétterítjük, és a mandulás-mazsolás keveréket rátesszük.
A maradék tésztát kinyújtjuk, befedjük vele az almákat, és a széleit lenyomkodjuk. Előmelegített sütőben 175 fokon 65-70 percig sütjük. Még 10 percig a formában hűtjük, majd leválasztjuk a tortagyűrűt. Miután majdnem teljesen kihűlt, a tejszínből habfixálóval, vaníliás cukorral, és rummal kemény habot verünk, és hanyagul az almatortára kanalazzuk.
Az almalében 2 percig párolt, héjas almaszeleteket rendezetlenül rárakjuk, és helyenként megszórjuk csokiforgáccsal.
A betakart almatorta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 18 g
Zsír: 17 g