Betakart almatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 175 g liszt
  • 175 g túró
  • 175 g margarin
  • 1 citrom héja
  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 75 ml tejszín
  • 1 citrom leve és héja
  • 10 dkg rumba áztatott mazsola
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 4 dkg nádcukor
  • 7,5 dkg margarin
  • 1 kg savanykás alma

Díszítéshez:

  • 325 ml tejszín
  • 1 csomag habfixáló (sima tejszín esetén)
  • 1 üveg rumaroma
  • 75 ml almalé
  • alma szeletek
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • étcsoki forgács

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból sima tésztát gyúrunk, letakarva kb. 3 órára hűtőbe tesszük. Ezután a 2/3-át belisztezett munkalapon kör formájúra nyújtjuk.

Egy kapcsos tortaformába (24 cm) tesszük, és a szélét óvatosan a tortaforma oldalához nyomkodjuk. A margarint felforrósítjuk, a cukrot, a mandulát, a mazsolát, a citromhéjat és a tejszínt hozzáadjuk. Kb. 2 percig kevergetve főzzük.

A meghámozott, kimagozott, szeletelt almákat a tortalapon szétterítjük, és a mandulás-mazsolás keveréket rátesszük.

A maradék tésztát kinyújtjuk, befedjük vele az almákat, és a széleit lenyomkodjuk. Előmelegített sütőben 175 fokon 65-70 percig sütjük. Még 10 percig a formában hűtjük, majd leválasztjuk a tortagyűrűt. Miután majdnem teljesen kihűlt, a tejszínből habfixálóval, vaníliás cukorral, és rummal kemény habot verünk, és hanyagul az almatortára kanalazzuk.

Az almalében 2 percig párolt, héjas almaszeleteket rendezetlenül rárakjuk, és helyenként megszórjuk csokiforgáccsal.