Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bajor epertorta recept

Bajor epertorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Piskóta:

    • 15 dkg liszt
    • 15 dkg vaj
    • 15 dkg porcukor
    • 2 tk sütőpor
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 ek vanília aroma
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • csipet só

    Az eperzseléhez:

    • 50 dkg friss eper
    • 5 ek cukor
    • 1 citrom kicsavart leve
    • 1 ek vanília aroma
    • 1 tk étkezési keményítő

    A tejszínes habhoz:

    • 25 dkg mascarpone krémsajt
    • 4 dl habtejszín
    • 2 ek porcukor
    • 1 dl málnalé
    • 1 tasak zselatin fix

    Díszítéshez:

    • 10 szem szép eper

    A zseléhez:

    • 1 tasak piros színű instant zseléfix

    A tetejére:

    • cukorba mártott eper, áfonya

    Elkészítése:

    Piskóta készítése:

    A robotgép táljába tesszük a puha (de nem folyós) vajat, és a cukorral habosra keverjük. A tojásokat hozzáadjuk egyenként, majd azzal is jól kihabosítjuk. A lisztbe keverjük a csipet sót, a citromhéjat, és a sütőport. Apránként hozzáadagoljuk, a tojásos-vajas részhez, a vaníliát is beletesszük, és alaposan kikeverjük.

    Egy 24 cm-es csatos tortaformát előkészítünk, kikenjük vajjal, és vékonyan belisztezzük.

    A tésztát belesimítjuk a tortaformába, és 180 fokos sütőben (légkeveréses) 15 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. Közben készítsük el a gyümölcszselét.

    Gyümölcszselé készítése:

    Az epret egy edénybe öntjük a cukorral, a citromlével és az aromával, majd addig főzzük, míg el nem olvad a cukor. Ezután 1 tk étkezési keményítőt kevés vízzel elkeverünk, és az eperöntetbe keverjük. Ha besűrűsödik, el is készült.

    A kihűlt tortalapra tegyük rá a szintén kihűlt gyümölcszselét. A tortalapot ne vegyük ki a formából, mert ebben folytatjuk az elkészítését a tortának továbbra is.

    Mossuk meg a szép eperszemeket, amiket félretettünk, és vágjuk szeletekre. A tortát belülről rakjuk körbe a szeletekkel a széles felére állítva. Ha körberaktuk, tegyük a hűtőbe dermedni addig, amíg a habot elkészítjük.

    Gyümölcshab készítése:

    A gyümölcshabhoz a krémsajtot a cukorral kikeverjük. A tejszínhabot a zseléfixálóval keményre felverjük, majd a málnasűrítménnyel elkeverjük. Ezután a két krémet összevegyítjük, és a zselére kenjük rá egyenletesen. Hűtőbe tesszük újra 1 órára.

    Zselé készítése:

    Elkészítjük a tasakon levő leírás alapján a piros színű zseléfixet, és a félig kihűlt zselét a habra kenjük. Vigyázzunk, mert gyorsan megköt. Hűtőbe tesszük. Tálaláskor cukorba mártott eperrel és kék áfonyával díszítjük a közepén. A kapcsos forma oldalát leválasztjuk, és az alja lappal együtt emeljük a tortatálra.

    A bajor epertorta kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 262 kcal
    Fehérje: 4 g
    Szénhidrát: 22 g
    Zsír: 17 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá