Bajor epertorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Piskóta:
- 15 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 tk sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek vanília aroma
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
Az eperzseléhez:
- 50 dkg friss eper
- 5 ek cukor
- 1 citrom kicsavart leve
- 1 ek vanília aroma
- 1 tk étkezési keményítő
A tejszínes habhoz:
- 25 dkg mascarpone krémsajt
- 4 dl habtejszín
- 2 ek porcukor
- 1 dl málnalé
- 1 tasak zselatin fix
Díszítéshez:
- 10 szem szép eper
A zseléhez:
- 1 tasak piros színű instant zseléfix
A tetejére:
- cukorba mártott eper, áfonya
Elkészítése:
Piskóta készítése:
A robotgép táljába tesszük a puha (de nem folyós) vajat, és a cukorral habosra keverjük. A tojásokat hozzáadjuk egyenként, majd azzal is jól kihabosítjuk. A lisztbe keverjük a csipet sót, a citromhéjat, és a sütőport. Apránként hozzáadagoljuk, a tojásos-vajas részhez, a vaníliát is beletesszük, és alaposan kikeverjük.
Egy 24 cm-es csatos tortaformát előkészítünk, kikenjük vajjal, és vékonyan belisztezzük.
A tésztát belesimítjuk a tortaformába, és 180 fokos sütőben (légkeveréses) 15 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. Közben készítsük el a gyümölcszselét.
Gyümölcszselé készítése:
Az epret egy edénybe öntjük a cukorral, a citromlével és az aromával, majd addig főzzük, míg el nem olvad a cukor. Ezután 1 tk étkezési keményítőt kevés vízzel elkeverünk, és az eperöntetbe keverjük. Ha besűrűsödik, el is készült.
A kihűlt tortalapra tegyük rá a szintén kihűlt gyümölcszselét. A tortalapot ne vegyük ki a formából, mert ebben folytatjuk az elkészítését a tortának továbbra is.
Mossuk meg a szép eperszemeket, amiket félretettünk, és vágjuk szeletekre. A tortát belülről rakjuk körbe a szeletekkel a széles felére állítva. Ha körberaktuk, tegyük a hűtőbe dermedni addig, amíg a habot elkészítjük.
Gyümölcshab készítése:
A gyümölcshabhoz a krémsajtot a cukorral kikeverjük. A tejszínhabot a zseléfixálóval keményre felverjük, majd a málnasűrítménnyel elkeverjük. Ezután a két krémet összevegyítjük, és a zselére kenjük rá egyenletesen. Hűtőbe tesszük újra 1 órára.
Zselé készítése:
Elkészítjük a tasakon levő leírás alapján a piros színű zseléfixet, és a félig kihűlt zselét a habra kenjük. Vigyázzunk, mert gyorsan megköt. Hűtőbe tesszük. Tálaláskor cukorba mártott eperrel és kék áfonyával díszítjük a közepén. A kapcsos forma oldalát leválasztjuk, és az alja lappal együtt emeljük a tortatálra.
A bajor epertorta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 22 g
Zsír: 17 g