Bajor epertorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tk sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek vanília aroma
  • 3 tojás
  • csipet só

Az eperzseléhez:

  • 50 dkg friss eper
  • 5 ek cukor
  • 1 citrom kicsavart leve
  • 1 ek vanília aroma
  • 1 tk étkezési keményítő

A tejszínes habhoz:

  • 25 dkg mascarpone krémsajt
  • 4 dl habtejszín
  • 2 ek porcukor
  • 1 dl málnalé
  • 1 tasak zselatin fix

Díszítéshez:

  • 10 szem szép eper

A zseléhez:

  • 1 tasak piros színű instant zseléfix

A tetejére:

  • cukorba mártott eper, áfonya

Elkészítése:

Piskóta készítése:

A robotgép táljába tesszük a puha (de nem folyós) vajat, és a cukorral habosra keverjük. A tojásokat hozzáadjuk egyenként, majd azzal is jól kihabosítjuk. A lisztbe keverjük a csipet sót, a citromhéjat, és a sütőport. Apránként hozzáadagoljuk, a tojásos-vajas részhez, a vaníliát is beletesszük, és alaposan kikeverjük.

Egy 24 cm-es csatos tortaformát előkészítünk, kikenjük vajjal, és vékonyan belisztezzük.

A tésztát belesimítjuk a tortaformába, és 180 fokos sütőben (légkeveréses) 15 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. Közben készítsük el a gyümölcszselét.

Gyümölcszselé készítése:

Az epret egy edénybe öntjük a cukorral, a citromlével és az aromával, majd addig főzzük, míg el nem olvad a cukor. Ezután 1 tk étkezési keményítőt kevés vízzel elkeverünk, és az eperöntetbe keverjük. Ha besűrűsödik, el is készült.

A kihűlt tortalapra tegyük rá a szintén kihűlt gyümölcszselét. A tortalapot ne vegyük ki a formából, mert ebben folytatjuk az elkészítését a tortának továbbra is.

Mossuk meg a szép eperszemeket, amiket félretettünk, és vágjuk szeletekre. A tortát belülről rakjuk körbe a szeletekkel a széles felére állítva. Ha körberaktuk, tegyük a hűtőbe dermedni addig, amíg a habot elkészítjük.

Gyümölcshab készítése:

A gyümölcshabhoz a krémsajtot a cukorral kikeverjük. A tejszínhabot a zseléfixálóval keményre felverjük, majd a málnasűrítménnyel elkeverjük. Ezután a két krémet összevegyítjük, és a zselére kenjük rá egyenletesen. Hűtőbe tesszük újra 1 órára.

Zselé készítése:

Elkészítjük a tasakon levő leírás alapján a piros színű zseléfixet, és a félig kihűlt zselét a habra kenjük. Vigyázzunk, mert gyorsan megköt. Hűtőbe tesszük. Tálaláskor cukorba mártott eperrel és kék áfonyával díszítjük a közepén. A kapcsos forma oldalát leválasztjuk, és az alja lappal együtt emeljük a tortatálra.