Arany Chiffon torta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók
22 cm-es tortakarikához:
A tésztához:
- 320 g liszt (átszitálva)
- 180 g kristály cukor
- 2 tk sütőpor
- csipet só
- 125 ml olaj
- 1 tk vanília kivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 6 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (Házi, tanyasi
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSt használtam! A méretet kérlek így kalkuláld! Boltiból inkább legyen 7 db)
- 180 ml víz
A cukormázhoz:
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 300 g kristály cukor
- 1 csapott tk étkezési keményítő
- 80 ml víz
- csipet só
- 1 tk vanília kivonat
- 4-5 csepp sárga ételfesték (opcionális)
A torta külsejére:
- 150 g kókusz reszelék (sütőben aranybarnára pirítva)
Elkészítése:
Előmelegített 180 fokos sütőben, sütésálló papírral borított tepsiben, 12-15 perc alatt, aranybarnára pirítjuk a kókusz reszeléket. Nem árt többször ránézni és átkeverni a kókuszt, nehogy megégjen! Félre tesszük hűlni, ezzel borítjuk be a torta külsejét.
A tészta elkészítése:
A sütőt hagyjuk bekapcsolva! 22 cm-es tortakarika alját sütésálló papírral béleljük és oldalát enyhén kivajazzuk. A lisztet a sütőporral és sóval együtt átszitáljuk, félre tesszük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a cukor 3/4 részével félkemény habot verünk.
Sárgájából a megmaradt cukorral, citrom héjával és vaníliával habos masszát keverünk. Vizet és olajat hozzá csorgatjuk, majd a lisztes keverékkel dúsítjuk, kézi mixer segítségével alaposan össze dolgozzuk.
A felvert tojás fehérjét összekeverjük a sárga masszával Óvatos mozdulatokkal “forgatjuk” bele a cukros fehérjét, hogy levegős és lágy maradjon a tészta! Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük, amit tűpróbával ellenőrzünk!
Lisztezett felületre borítjuk a tortalap felszínére, így hagyjuk pihenni, amíg langyosra nem hűl. Majd a tortakarikát leemelve, rácsra téve teljesen lehűtjük.
A cukormáz elkészítése:
Vízgőz felett, a vanília kivételével, fényes sűrű habot verünk. Először alacsony fokozaton, majd magas fokozaton (kb 8 perc). Vigyázzunk nehogy túlfőzzük, mert akkor nem tudunk vele burkolni
Amikor felverődött a habunk, levesszük a vízgőzről és hozzá keverjük a vaníliát is. Ezzel a cukormázzal burkoljuk jó vastagon, a puha piskóta tortánkat, majd tenyérbe véve az aranysárga süteményt, pirított kókusszal alaposan megszórjuk az egész felületet.
Nem tökéletes, de finom tortácska kerekedett belőle, ami akár a Húsvéti asztalon is megállná a helyét :D
Kötényeket felkötni! Keverjetek finomságokat!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »