Hozzávalók
22 cm-es tortakarikához:
A tésztához:
A cukormázhoz:
A torta külsejére:
Elkészítése:
Előmelegített 180 fokos sütőben, sütésálló papírral borított tepsiben, 12-15 perc alatt, aranybarnára pirítjuk a kókusz reszeléket. Nem árt többször ránézni és átkeverni a kókuszt, nehogy megégjen! Félre tesszük hűlni, ezzel borítjuk be a torta külsejét.
A sütőt hagyjuk bekapcsolva! 22 cm-es tortakarika alját sütésálló papírral béleljük és oldalát enyhén kivajazzuk. A lisztet a sütőporral és sóval együtt átszitáljuk, félre tesszük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a cukor 3/4 részével félkemény habot verünk.
Sárgájából a megmaradt cukorral, citrom héjával és vaníliával habos masszát keverünk. Vizet és olajat hozzá csorgatjuk, majd a lisztes keverékkel dúsítjuk, kézi mixer segítségével alaposan össze dolgozzuk.
A felvert tojás fehérjét összekeverjük a sárga masszával Óvatos mozdulatokkal “forgatjuk” bele a cukros fehérjét, hogy levegős és lágy maradjon a tészta! Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük, amit tűpróbával ellenőrzünk!
Lisztezett felületre borítjuk a tortalap felszínére, így hagyjuk pihenni, amíg langyosra nem hűl. Majd a tortakarikát leemelve, rácsra téve teljesen lehűtjük.
Vízgőz felett, a vanília kivételével, fényes sűrű habot verünk. Először alacsony fokozaton, majd magas fokozaton (kb 8 perc). Vigyázzunk nehogy túlfőzzük, mert akkor nem tudunk vele burkolni
Amikor felverődött a habunk, levesszük a vízgőzről és hozzá keverjük a vaníliát is. Ezzel a cukormázzal burkoljuk jó vastagon, a puha piskóta tortánkat, majd tenyérbe véve az aranysárga süteményt, pirított kókusszal alaposan megszórjuk az egész felületet.
Nem tökéletes, de finom tortácska kerekedett belőle, ami akár a Húsvéti asztalon is megállná a helyét :D
Kötényeket felkötni! Keverjetek finomságokat!