Arany Chiffon torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Arany Chiffon torta

Hozzávalók
22 cm-es tortakarikához:

A tésztához:

  • 320 g liszt (átszitálva)
  • 180 g kristály cukor
  • 2 tk sütőpor
  • csipet só
  • 125 ml olaj
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 db tojás (Házi, tanyasi tojást használtam! A méretet kérlek így kalkuláld! Boltiból inkább legyen 7 db)
  • 180 ml víz

A cukormázhoz:

  • 2 tojás fehérje
  • 300 g kristály cukor
  • 1 csapott tk étkezési keményítő
  • 80 ml víz
  • csipet só
  • 1 tk vanília kivonat
  • 4-5 csepp sárga ételfesték (opcionális)

A torta külsejére:

  • 150 g kókusz reszelék (sütőben aranybarnára pirítva)

Elkészítése:

Előmelegített 180 fokos sütőben, sütésálló papírral borított tepsiben, 12-15 perc alatt, aranybarnára pirítjuk a kókusz reszeléket. Nem árt többször ránézni és átkeverni a kókuszt, nehogy megégjen! Félre tesszük hűlni, ezzel borítjuk be a torta külsejét.

A tészta elkészítése:

A sütőt hagyjuk bekapcsolva! 22 cm-es tortakarika alját sütésálló papírral béleljük és oldalát enyhén kivajazzuk. A lisztet a sütőporral és sóval együtt átszitáljuk,  félre tesszük.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a cukor 3/4 részével félkemény habot verünk.

Sárgájából a megmaradt cukorral, citrom héjával és vaníliával habos masszát keverünk. Vizet és olajat hozzá csorgatjuk, majd a lisztes keverékkel dúsítjuk, kézi mixer segítségével alaposan össze dolgozzuk.

A felvert tojás fehérjét összekeverjük a sárga masszával Óvatos mozdulatokkal “forgatjuk” bele a cukros fehérjét, hogy levegős és lágy maradjon a tészta! Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt  készre sütjük, amit tűpróbával ellenőrzünk!

Lisztezett felületre borítjuk a tortalap felszínére, így hagyjuk pihenni, amíg langyosra nem hűl. Majd a tortakarikát leemelve, rácsra téve teljesen lehűtjük.

A cukormáz elkészítése:

Vízgőz felett, a vanília kivételével, fényes sűrű habot verünk. Először alacsony fokozaton, majd magas fokozaton (kb 8 perc). Vigyázzunk nehogy túlfőzzük, mert akkor nem tudunk vele burkolni

Amikor felverődött a habunk, levesszük a vízgőzről és hozzá keverjük a vaníliát is. Ezzel a cukormázzal burkoljuk jó vastagon, a puha piskóta tortánkat, majd tenyérbe véve az aranysárga süteményt, pirított kókusszal alaposan megszórjuk az egész felületet.

Nem tökéletes, de finom tortácska kerekedett belőle,  ami akár a Húsvéti asztalon is megállná a helyét :D

Kötényeket felkötni! Keverjetek finomságokat!