Sonkás pite recept

Elkészítése:
A tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel, majd só és a tojás hozzáadásával összegyúrjuk. Lezárt tálban, hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a töltelék elkészül.
A töltelékhez a megtisztított hagymát apróra vágjuk. Serpenyőben felforrósított olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott sonkát, zöldborsót (felengedés nélkül), sózzuk, borsozzuk. Kb 5 perc alatt összepirítjuk, majd hűlni hagyjuk.
A tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy 25 cm-es kivehető aljú pitesütő formát. Ha ilyen nincs, a hagyományos is megfelelő.
A tésztára sütőpapírt terítünk, és ráöntjük a kerámia sütőgolyókat (vagy sütőbabot) nehezéknek, hogy a tészta ne púposodjon fel.
180°C-ra előmelegített sütőben a tésztát elősütjük 15 percig.
Az elősütés után sütőpapírral együtt kiemeljük a kerámia golyókat, vagy a babot, és helyére a tölteléket kanalazunk.
A tojásokat felverjük, elkeverjük a tejföllel, és a töltelékre öntjük. Kb 30-35 perc alatt megsütjük. 5 perc pihentetés után egy tálkára tesszük a formát, és leemeljük róla az oldalát.
A pitesütő az aljával együtt került a tálaló tálra, amennyiben levehető aljú pitesütőt használtunk.
Salátával, vagy önállóan fogyasztható.
Tipp:
Vaksütéshez babot vagy rizst is lehet használni, de ezeket használat után ki kell dobni.
Húsvéti sonka maradék felhasználására is nagyon jó, de természetesen egész évben is használható.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »