Sonkás pite recept

Elkészítése:
A tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel, majd só és a tojás hozzáadásával összegyúrjuk. Lezárt tálban, hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a töltelék elkészül.
A töltelékhez a megtisztított hagymát apróra vágjuk. Serpenyőben felforrósított olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott sonkát, zöldborsót (felengedés nélkül), sózzuk, borsozzuk. Kb 5 perc alatt összepirítjuk, majd hűlni hagyjuk.
A tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy 25 cm-es kivehető aljú pitesütő formát. Ha ilyen nincs, a hagyományos is megfelelő.
A tésztára sütőpapírt terítünk, és ráöntjük a kerámia sütőgolyókat (vagy sütőbabot) nehezéknek, hogy a tészta ne púposodjon fel.
180°C-ra előmelegített sütőben a tésztát elősütjük 15 percig.
Az elősütés után sütőpapírral együtt kiemeljük a kerámia golyókat, vagy a babot, és helyére a tölteléket kanalazunk.
A tojásokat felverjük, elkeverjük a tejföllel, és a töltelékre öntjük. Kb 30-35 perc alatt megsütjük. 5 perc pihentetés után egy tálkára tesszük a formát, és leemeljük róla az oldalát.
A pitesütő az aljával együtt került a tálaló tálra, amennyiben levehető aljú pitesütőt használtunk.
Salátával, vagy önállóan fogyasztható.
Tipp:
Vaksütéshez babot vagy rizst is lehet használni, de ezeket használat után ki kell dobni.
Húsvéti sonka maradék felhasználására is nagyon jó, de természetesen egész évben is használható.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »