Sonkás pite recept
Elkészítése:
A tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel, majd só és a tojás hozzáadásával összegyúrjuk. Lezárt tálban, hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a töltelék elkészül.
A töltelékhez a megtisztított hagymát apróra vágjuk. Serpenyőben felforrósított olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott sonkát, zöldborsót (felengedés nélkül), sózzuk, borsozzuk. Kb 5 perc alatt összepirítjuk, majd hűlni hagyjuk.
A tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy 25 cm-es kivehető aljú pitesütő formát. Ha ilyen nincs, a hagyományos is megfelelő.
A tésztára sütőpapírt terítünk, és ráöntjük a kerámia sütőgolyókat (vagy sütőbabot) nehezéknek, hogy a tészta ne púposodjon fel.
180°C-ra előmelegített sütőben a tésztát elősütjük 15 percig.
Az elősütés után sütőpapírral együtt kiemeljük a kerámia golyókat, vagy a babot, és helyére a tölteléket kanalazunk.
A tojásokat felverjük, elkeverjük a tejföllel, és a töltelékre öntjük. Kb 30-35 perc alatt megsütjük. 5 perc pihentetés után egy tálkára tesszük a formát, és leemeljük róla az oldalát.
A pitesütő az aljával együtt került a tálaló tálra, amennyiben levehető aljú pitesütőt használtunk.
Salátával, vagy önállóan fogyasztható.
Tipp:
Vaksütéshez babot vagy rizst is lehet használni, de ezeket használat után ki kell dobni.
Húsvéti sonka maradék felhasználására is nagyon jó, de természetesen egész évben is használható.