Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sonkás pite recept

Sonkás pite
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 25 dkg liszt
    • 12 dkg vaj
    • 1 tk só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Töltelékhez:

    • 10 dkg vöröshagyma
    • 30 dkg főtt, füstölt sonka
    • 20 dkg zöldborsó (mirelit)
    • 2 ek olaj
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 dl tejföl
    • bors

    Elkészítése:

    A tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel, majd só és a tojás hozzáadásával összegyúrjuk. Lezárt tálban, hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a töltelék elkészül.

    A töltelékhez a megtisztított hagymát apróra vágjuk. Serpenyőben felforrósított olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott sonkát, zöldborsót (felengedés nélkül), sózzuk, borsozzuk. Kb 5 perc alatt összepirítjuk, majd hűlni hagyjuk.

    A tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy 25 cm-es kivehető aljú pitesütő formát. Ha ilyen nincs, a hagyományos is megfelelő.

    A tésztára sütőpapírt terítünk, és ráöntjük a kerámia sütőgolyókat (vagy sütőbabot) nehezéknek, hogy a tészta ne púposodjon fel.

    180°C-ra előmelegített sütőben a tésztát elősütjük 15 percig.

    Az elősütés után sütőpapírral együtt kiemeljük a kerámia golyókat, vagy a babot, és helyére a tölteléket kanalazunk.

    A tojásokat felverjük, elkeverjük a tejföllel, és a töltelékre öntjük. Kb 30-35 perc alatt megsütjük. 5 perc pihentetés után egy tálkára tesszük a formát, és leemeljük róla az oldalát.

    A pitesütő az aljával együtt került a tálaló tálra, amennyiben levehető aljú pitesütőt használtunk.

    Salátával, vagy önállóan fogyasztható.

    Tipp:

    Vaksütéshez babot vagy rizst is lehet használni, de ezeket használat után ki kell dobni.

    Húsvéti sonka maradék felhasználására is nagyon jó, de természetesen egész évben is használható.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá