Sonkás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 tk só
  • 1 tojás

Töltelékhez:

  • 10 dkg vöröshagyma
  • 30 dkg főtt, füstölt sonka
  • 20 dkg zöldborsó (mirelit)
  • 2 ek olaj
  • 2 tojás
  • 3 dl tejföl
  • bors

Elkészítése:

A tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel, majd só és a tojás hozzáadásával összegyúrjuk. Lezárt tálban, hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a töltelék elkészül.

A töltelékhez a megtisztított hagymát apróra vágjuk. Serpenyőben felforrósított olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott sonkát, zöldborsót (felengedés nélkül), sózzuk, borsozzuk. Kb 5 perc alatt összepirítjuk, majd hűlni hagyjuk.

A tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy 25 cm-es kivehető aljú pitesütő formát. Ha ilyen nincs, a hagyományos is megfelelő.

A tésztára sütőpapírt terítünk, és ráöntjük a kerámia sütőgolyókat (vagy sütőbabot) nehezéknek, hogy a tészta ne púposodjon fel.

180°C-ra előmelegített sütőben a tésztát elősütjük 15 percig.

Az elősütés után sütőpapírral együtt kiemeljük a kerámia golyókat, vagy a babot, és helyére a tölteléket kanalazunk.

A tojásokat felverjük, elkeverjük a tejföllel, és a töltelékre öntjük. Kb 30-35 perc alatt megsütjük. 5 perc pihentetés után egy tálkára tesszük a formát, és leemeljük róla az oldalát.

A pitesütő az aljával együtt került a tálaló tálra, amennyiben levehető aljú pitesütőt használtunk.

Salátával, vagy önállóan fogyasztható.

Tipp:

Vaksütéshez babot vagy rizst is lehet használni, de ezeket használat után ki kell dobni.

Húsvéti sonka maradék felhasználására is nagyon jó, de természetesen egész évben is használható.