Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelékhez:
Elkészítése:
A tésztához elmorzsoljuk a vajat a liszttel, majd só és a tojás hozzáadásával összegyúrjuk. Lezárt tálban, hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a töltelék elkészül.
A töltelékhez a megtisztított hagymát apróra vágjuk. Serpenyőben felforrósított olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott sonkát, zöldborsót (felengedés nélkül), sózzuk, borsozzuk. Kb 5 perc alatt összepirítjuk, majd hűlni hagyjuk.
A tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy 25 cm-es kivehető aljú pitesütő formát. Ha ilyen nincs, a hagyományos is megfelelő.
A tésztára sütőpapírt terítünk, és ráöntjük a kerámia sütőgolyókat (vagy sütőbabot) nehezéknek, hogy a tészta ne púposodjon fel.
180°C-ra előmelegített sütőben a tésztát elősütjük 15 percig.
Az elősütés után sütőpapírral együtt kiemeljük a kerámia golyókat, vagy a babot, és helyére a tölteléket kanalazunk.
A tojásokat felverjük, elkeverjük a tejföllel, és a töltelékre öntjük. Kb 30-35 perc alatt megsütjük. 5 perc pihentetés után egy tálkára tesszük a formát, és leemeljük róla az oldalát.
A pitesütő az aljával együtt került a tálaló tálra, amennyiben levehető aljú pitesütőt használtunk.
Salátával, vagy önállóan fogyasztható.
Vaksütéshez babot vagy rizst is lehet használni, de ezeket használat után ki kell dobni.
Húsvéti sonka maradék felhasználására is nagyon jó, de természetesen egész évben is használható.