Mediterrán serpenyős pite recept
Hozzávalók:
A tészta:
- 300 g liszt
- 2 dl víz
- fél-fél teáskanál sütőpor és szárított élesztő
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál olívaolaj
A töltelék:
- 150 g spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- negyed vöröshagyma
- 1 evőkanál petrezselyem
- fél mokkáskanál mentalevél
- 1 evőkanál citromlé
- fél paradicsom
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze egy tálban, utána pedig dagasszuk is pár percet, amíg el nem válik az edény falától. Tegyük félre kelni annyi ideig, amíg elkészülünk a töltelékkel.
Egy kis olívaolajon futtassuk meg a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, a csíkokra vágott spenótleveleket. Ízesítsük petrezselyemmel, mentával és citrommal, és addig pároljuk, amíg minden összetevő össze nem esik.
Egy fél paradicsomot vágjunk olyan vékony szeletekre, amennyire csak lehetséges.
Ezután a tésztát osszuk négy egyenlő részre, és egyenként nyújtsuk korong alakúra a darabokat.
Nagy serpenyőben hevítsünk egy evőkanálnyi olajat, tegyük bele az egyik tésztalapot, oszlassuk el rajta a töltelék egyik felét, majd egy másik korong alakú tésztával takarjuk be.
Nyomkodjuk össze a szélét, és alacsony fokozaton, fedő nélkül mindkét oldalán süssük meg a lepényt. 2-3 perc alatt átsülnek az oldalak, a tölteléknek csak melegednie kell. Akkor jó, ha szép, barnás “pírt” kap.
Tipp:
Gazdagíthatjuk ízlés szerint beleolvasztott sajttal is.
A mediterrán serpenyős pite kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 30 g
Zsír: 5 g