Mediterrán serpenyős pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Mediterrán serpenyős pite

Hozzávalók:

A tészta:

  • 300 g liszt
  • 2 dl víz
  • fél-fél teáskanál sütőpor és szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál olívaolaj

A töltelék:

  • 150 g spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • negyed vöröshagyma
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • fél mokkáskanál mentalevél
  • 1 evőkanál citromlé
  • fél paradicsom

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze egy tálban, utána pedig dagasszuk is pár percet, amíg el nem válik az edény falától. Tegyük félre kelni annyi ideig, amíg elkészülünk a töltelékkel.

Egy kis olívaolajon futtassuk meg a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, a csíkokra vágott spenótleveleket. Ízesítsük petrezselyemmel, mentával és citrommal, és addig pároljuk, amíg minden összetevő össze nem esik.

Egy fél paradicsomot vágjunk olyan vékony szeletekre, amennyire csak lehetséges.

Ezután a tésztát osszuk négy egyenlő részre, és egyenként nyújtsuk korong alakúra a darabokat.

Nagy serpenyőben hevítsünk egy evőkanálnyi olajat, tegyük bele az egyik tésztalapot, oszlassuk el rajta a töltelék egyik felét, majd egy másik korong alakú tésztával takarjuk be.

Nyomkodjuk össze a szélét, és alacsony fokozaton, fedő nélkül mindkét oldalán süssük meg a lepényt. 2-3 perc alatt átsülnek az oldalak, a tölteléknek csak melegednie kell. Akkor jó, ha szép, barnás “pírt” kap.

Tipp:

Gazdagíthatjuk ízlés szerint beleolvasztott sajttal is.