Gombás-szalonnás pizza recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 tk só
- 2 dkg friss élesztő
- 1,7 dl meleg víz
- 1 púpos tk tyúkzsír olvasztva
Szószhoz:
- 1,5 dl házi paradicsomlé
- 1 púpos tk liszt
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 csipet morzsolt oregánó
- 1 csipet morzsolt bazsalikom
Feltéthez:
- 15 dkg füstölt kolozsvári szalonna
- 3 fej csiperke gomba
- 15 dkg sajt
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, elkeverjük benne, de nem szükséges futtatni. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, kicsit megkavarjuk, hozzáadjuk az olvasztott tyúkzsírt, az élesztős vizet.
Alaposan kidagasztjuk. Kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Egy kör alakú pizza sütőt kikenünk kevéske margarinnal és megszórjuk liszttel. A sajtot lereszeljük. A szalonnát csíkokra vágjuk. A gomba héját lehúzzuk, folyó víz alatt átmossuk, a vizet leitatjuk róla, majd a tönkjével együtt vékonyra szeleteljük.
A házi paradicsomlevet csomómentesre keverjük a liszttel, majd ízesítjük a fűszerekkel. Közepes lángon hagyjuk besűrűsödni, majd kicsit hűlni. A sütőt előmelegítjük. A megkelt tésztát az előkészített formába nyomkodjuk. Megkenjük a paradicsomos szósszal.
Rászórjuk a sajt felét, majd rárakjuk a szalonnát, a gombát és legvégül meghintjük a maradék sajttal. 180 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. Apróra vágott újhagymával vagy metélőhagymával megszórva kínáljuk.